Siv Mossleth (Sp): Holmholmen naturreservat var den tetteste hekkebestanden av ærfugl i landet, med over 500 hekkende par på en liten holme da området ble vernet. Det er nødvendig med intensiv skjøtsel under hekkingen. I 1997 hekket 650 ærfugl på Holmholmen, i 2018 var antallet gått ned til 320. Havørn er en stor fare for bestanden, og skremming har ikke nødvendig effekt.
Kan ministeren se at felling av havørn er nødvendig, og igangsette nødvendige tiltak for tillatelse for felling av ørn, samt bidra til supplerende minkjakt med hund?
Begrunnelse
Holmholmen naturreservat ble opprettet ved kgl.res. 06.12.02.
Holmholmen naturreservat i Hemnes kommune har sannsynligvis den tetteste hekkebestanden av ærfugl vi har i landet (da vernet ble opprettet), med over 500 hekkende par på en liten holme inni Ranafjorden. For å opprettholde bestanden og kulturlandskapet er det nødvendig med intensiv skjøtsel. Det vil si fuglepass og predatorkontroll i to måneder hvert år.
Verneforskriftens § 2 sier at ”Formålet med fredningen er å bevare et godt og uforstyrret hekke- og oppvekstområde for sjøfugl.” Det vil si å ivareta en av de største og tetteste ærfuglkoloniene som i dag finnes i Nordland. Denne lokaliteten er spesiell ved sin geografiske plassering. De største hekkeplassene for ærfugl er vanligvis lokalisert ute på kysten, og fjordlokaliteter som denne er sjeldne. Området kan også ha verdi som referanse-område for forurensningstilstanden i Ranafjorden. I tillegg har Holmholmen en stor kultur-historisk verdi som et gammelt egg- og dunvær. Det er svært sjelden at disse er så inntakt som her med hensyn til både driftsform og bestandsstatus. Dette er godt dokumentert og representerer en viktig del av den gamle kystkulturen.
Predatorkontroll er sentral i vaktholdet på og rundt holmen. Skremming, jakt og fellefangst har foregått både i det som nå er verneområde og i området rundt.
Fiskemåse, gråmåse, svartbak og skjære kan felles uten særskilt tillatelse hele året av eier, bruker eller rettighetshaver når disse gjør skade av vesentlig økonomisk betydning på aktivt drevne egg- og dunnvær
Oter og havørn er også observert som predatorer på ærfugl på Holmholmen, men regulering av oter og havørn begrenses til kun nødvendig skremming. Hønsehauk er også observert rundt området. Det har vært søkt om skadefelling av ørn tidligere, uten at tillatelse er gitt.