Skriftlig spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1337 (2018-2019)
Innlevert: 28.03.2019
Sendt: 28.03.2019
Besvart: 04.04.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Mener statsråden det er en akseptabel framgangsmåte at forslag til områder som skal vernes blir utarbeidet uten at kommunene der områdene ligger blir involvert, og mener statsråden det er grenser for hvor store områder som kan vernes i enkelt kommuner?

Begrunnelse

På oppdrag fra Miljødirektoratet har Fylkesmannen i Innlandet utarbeidet en bruttoliste over verdifull natur i Oppland og Hedmark, kalt supplerende vern fase 1. Det er over 120 nye områder som er tatt inn på denne lista som omfatter mer vern langs Lågen og omfattende utvidelser av nasjonalparkene.
Kommunene er ikke involvert i denne prosessen.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Stortinget har gjennom behandlingen av naturmangfoldmeldingen (Meld.St.14 (2015-2016) Natur for livet Norsk handlingsplan for naturmangfold i 2016 sluttet seg til at det skal gjennomføres et begrenset supplerende vern. Dette er nødvendig for å gi norsk natur tilstrekkelig vern. Selv om det i dag er vernet ca. 17 % av Fastlands-Norge, dvs. utenom Svalbard, så er ikke verneområdene representative for alle naturtyper. De ivaretar heller ikke truet natur i tilstrekkelig grad. Det er særlig lavereliggende områder i Sør-Norge, spesielt under 300 m.o.h. som er dårlig dekket, mens fjellnatur er overrepresentert.
Opprettelse av verneområder skjer på bakgrunn av gode, inkluderende og demokratiske prosesser. Dette følger av både naturmangfoldloven, forvaltningsloven og utredningsinstruksen. Verneforslag skal ikke gjennomføres uten involvering av kommuner og andre som blir berørt. Derfor er det heller ikke utarbeidet konkrete verneforslag i det forberedende arbeidet med suppleringsvernet som pågår nå.
Miljødirektoratet har fått i oppdrag å identifisere områder som kan være aktuelle for et senere vern. Direktoratet skal sammenstille en naturfaglig tilrådning om hvilket totalomfang dette vernet bør ha. Dette gjør direktoratet på bakgrunn av innspill fra fylkesmennene som har identifisert områder som kan bidra til at alle naturtyper blir tilstrekkelig representert i norske verneområder, og som kan bidra til å sikre truet natur. Dette har fylkesmennene gjort ut ifra naturfaglig kunnskap og vurderinger. Dette er altså ikke konkrete verneforslag, og det er ikke foretatt avveininger opp mot andre samfunnsinteresser. Arbeidet fylkesmennene har gjort i denne innledende fasen er kun identifisering av områder med utgangspunkt i naturfaglige kriterier og vurderinger.
Før sommeren vil Miljødirektoratet oversende sin tilrådning til Klima- og miljødepartementet. Dette vil være en tilrådning av hvilket omfang et supplerende vern bør ha, og den vil også inneholde en generell overordnet vurdering av positive og negative samfunnsøkonomiske konsekvenser. Når jeg får denne tilrådningen vil jeg på et overordnet nivå vurdere og avveie de naturfaglige rådene opp mot andre samfunnshensyn. På bakgrunn av disse overordnede avveiningene, vil det tas stilling til i hvilket omfang og hvor det skal igangsettes konkrete verneprosesser. Når vi kommer så langt, ser jeg frem til å ha et samarbeid og en god dialog både med kommunene og med andre som har interesser i de aktuelle områdene. Jeg vil selvfølgelig sørge for at gjeldende regler for inkludering og medvirkning for slike prosesser blir fulgt.
Hvor store eventuelle framtidige verneområder i den enkelte kommune kan være, er avhengig av avveiningene mellom konkrete verneverdier og andre samfunnsinteresser i det aktuelle området.