Skriftlig spørsmål fra Eigil Knutsen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1340 (2018-2019)
Innlevert: 28.03.2019
Sendt: 28.03.2019
Besvart: 02.04.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Eigil Knutsen (A)

Spørsmål

Eigil Knutsen (A): Hva gjør regjeringen, foruten økningen i VTA-plasser i enkelte regioner, for å snu utviklingen der en stadig større andel psykisk utviklingshemmede mangler arbeid eller annen aktivitet?

Begrunnelse

Ifølge NAKO (Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming), har andelen psykisk utviklingshemmede uten arbeid eller dagtilbud steget fra 10,7 prosent i 2012 til 53 prosent i 2017.
I 1995 ble ansvaret for oppfølgingen av psykisk utviklingshemmede flyttet fra staten til kommunene, men utviklingen i mangelfull aktivitet er gjeldende over hele landet.
Lovverket slår tydelig fast at psykisk utviklingshemmede har rett til et aktivt og meningsfylt liv. Antallet VTA-plasser økes i 2019, men flere regioner har lange ventelister og får tildelt få eller ingen nye plasser.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Ansvaret for aktivisering av utviklingshemmede er delt mellom stat og kommune. Staten har ansvar for arbeid til gruppen, mens kommunene har ansvaret for andre typer aktiviteter. Det viktigste arbeidstilbudet til utviklingshemmede er arbeidsmarkedstiltaket varig tilrettelagt arbeid (VTA). Dette arbeidstilbudet arrangeres både i skjermede virksomheter og ordinære bedrifter. Statsbudsjettet for 2019 har gitt rom for om lag 700 nye plasser i varig tilrettelagt arbeid. Dette er en betydelig opptrapping som vil gi arbeid til flere utviklingshemmede og andre grupper som trenger dette arbeidsmarkedstiltaket.
Regjeringen har signalisert i Granavolden-plattformen at den ønsker å tilby flere varig tilrettelagte arbeidsplasser og sørge for at VTA-plassene i større grad tilbys utviklingshemmede. Arbeids- og sosialdepartementet er i dialog med Arbeids- og velferdsdirektoratet om hvordan signalene om flere plasser til utviklingshemmede best kan implementeres.
Regjeringen tar sikte på å legge fram en stortingsmelding om utviklingshemmedes menneskerettigheter i løpet av 2020. Arbeidet er i gang og bruker- og interesseorganisasjonene er involvert i arbeidet. Dette vil være en tematisk bredt anlagt stortingsmelding, som blant annet vil behandle utviklingshemmedes tilgang til arbeid. Arbeidet med stortingsmeldingen er koordinert med den kommende handlingsplanen for mennesker med funksjonsnedsettelse.