Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1374 (2018-2019)
Innlevert: 01.04.2019
Sendt: 02.04.2019
Besvart: 05.04.2019 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Mener statsråden at det er i tråd med Stortingets intensjoner ved opprettelsen av IMDI og med regjeringsplattformen, dersom det gjennomføres en sentralisering av de nasjonale oppgavene som er lagt og fortsatt skal ligge til IMDI som fagdirektorat?

Begrunnelse

IMDI er et fagdirektorat med et viktig ansvarsområde, norsk integrerings- og mangfoldspolitikk. Nye landsmenn skal bosettes, integreres og kvalifiseres i hele landet i tett samarbeid med en kommune. De ansatte i IMDI er fordelt på omkring 120 ansatte i Oslo og 80 på 5 andre steder i hele Norge. Et eksempel på dette er de 12 ansatte som har de nordligste fylkene våre som ansvarsområde, lokalisert til Narvik.
Oppgavemeldingen knyttet til regionreformen flytter enkelte oppgaver knyttet til integrering fra IMDI til fylkene. Det er imidlertid ikke nødvendigvis slik at det kun er oppgaver lagt til dagens regionkontorer som overføres fylkene. Likevel er det - i god tid før oppgaver skal over til fylkene – startet en intern prosess i IMDI der det skal vurderes om direktoratet skal ha ytre lokasjoner i det hele tatt, og eventuelt hvor mange. Dette til unisone protester fra de ansattes organisasjoner Akademikerne, NTL, Parat og Unio, som mener at det blant annet går på tvers av politiske føringer. På tross av at regjeringen, i egen regjeringsplattform, uttrykker at man ved strukturendring skal «sikre en fortsatt god regional fordeling av statlige kompetansearbeidsplasser», ser i dette tilfellet at sentraliseringen til Oslo er i gang i IMDI.
Stortinget vedtok i 1987 lokaliseringen av UDI med regionkontorer.
Da Stortinget vedtok å opprette IMDI i juni 2005, ble lokasjonene Gjøvik, Bergen, Kristiansand, Narvik, Trondheim og Oslo opprettholdt i eget stortingsvedtak. Sett i lys av økningen i statlige arbeidsplasser i Oslo fra 2013-2018, 3 816, i forhold til økningen for Nordland i samme periode, 15, er utviklingen alvorlig og må følges nøye.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Regjeringen har en egen plan for lokalisering av statlige arbeidsplasser. Den ble lagt fram som vedlegg til Meld. St. 18 (2016-17) - Berekraftige byar og sterke distrikt. Planen er fulgt opp med "Retningslinjer for lokalisering av statlege arbeidsplassar og statleg tenesteproduksjon" og en veileder til disse. Retningslinjene inneholder tydelige krav knyttet til lokalisering av statlige arbeidsplasser, bl.a. når det gjelder kostnadseffektivitet og kompetanse.
Gjennom regionreformen får fylkeskommunene mer ansvar for kompetanse og integrering, næringsutvikling og samferdsel. Arbeidsplasser flyttes fra staten til de nye fylkeskommunene, i tråd med Meld. St. 6 (2018–2019) - Oppgaver til nye regioner, samt enighet mellom regjeringspartiene og KrF om oppgaveoverføring og regionreform.
Regionale oppgaver ved IMDis regionkontor flyttes til de nye fylkeskommunene, mens nasjonale oppgaver blir værende i IMDi. Jeg vil vurdere lokalisering av disse arbeidsplassene i forhold til kravene i retningslinjene.