Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1401 (2018-2019)
Innlevert: 03.04.2019
Sendt: 04.04.2019
Besvart: 12.04.2019 av helseminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Frivillige og ideelle aktører kan utgjøre et viktig bidrag i tilknytning til rusbehandling.
Hvordan vil statsråden sørge for at behandlingsinstitusjoner i større grad inkluderer frivilligheten og ideelle aktører i oppfølgingen av rusavhengige?

Begrunnelse

Klinikkleder for Trasoppklinikken Anita Ellefsen har i Dagsavisen 2.april et innlegg der hun etterlyser tøffere krav til rusbehandlingen. Hun peker der blant annet på at behandlingsinstitusjoner bør ha et tettere samarbeid med frivilligheten, slik som Anonyme Alkoholikere, fordi dette virker i behandlingen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Som representanten Mørland viser til i sitt spørsmål og i begrunnelsen, representerer frivillige organisasjoner et viktig bidrag og støtte for mange mennesker som har ulike livsutfordringer. Derfor har regjeringen i den politiske plattformen som ble forhandlet fram på Granavolden, tydelig sagt at den vil forsterke samarbeidet med frivillige aktører og sosiale entreprenører. Som helseminister er jeg opptatt av at tjenestene i større grad enn i dag, skal innrettes etter brukerne og pasientenes behov.
I Prop 15 S (2015-2016) Opptrappingsplanen for rusfeltet er et av målene å etablere og utvikle samarbeidsmodeller og nye arbeidsmetoder. Gjennom tilskuddsordningen Tilbud til voksne med langvarige og/eller sammenhengende tjenestebehov er det blant annet ytt midler til Mottaks- og oppfølgingssenter (MO-senter). I følge-evalueringen av Opptrappingsplanen for rusfeltet (Fafo-rapport 2018:44) kommer det fram av casestudier gjort i et utvalg av kommuner, at flere av disse senterne tilbyr et spekter av tjenester og formidler kontakt med mange tjenesteleverandører og ideelle og frivillige aktører.
Regjeringen støtter også opp under frivillige eller ideelle organisasjoner som både driver institusjonsbaserte tjenester og aktivitetstilbud til målgruppen personer med rusmiddelproblemer. Formålet er at de frivillige og ideelle organisasjonene skal bidra til å styrke og samordne samfunnets samlede innsats overfor personer med rusmiddelproblemer og at de skal være et supplement til det offentlige tiltaksapparatet og til private tjenesteyterne som tilbyr tjenester gjennom avtaler med det offentlige.
Mange kommuner og behandlingsinstitusjoner innen TSB og psykisk helsevern – både offentlige og private – har knyttet til seg egne erfaringskonsulenter, som skal ha behandlings- eller pårørendeerfaring fra psykisk helsevern eller TSB. De har dermed erfaringsbasert kunnskap som kan være til stor nytte for den enkelte pasient under behandling i spesialisthelsetjenesten eller i kommunene etter endt behandling.
AA som representanten Mørland viser til i sin begrunnelse, betyr mye for mange mennesker med alkoholproblemer. Her møter de andre som har vært i eller fortsatt er i liknende situasjoner som dem selv. Et slikt nettverk som AA representerer, kan derfor være et avgjørende bidrag til å mestre eget liv. Det er ingenting i veien for at behandlerinstitusjoner inngår samarbeid med frivillige aktører eller organisasjoner som understøtter effekten av behandlingen den enkelte mottar, gitt at dette gis innenfor regelverket for helsetjenester.
Det vil være opp til den enkelte behandlingsinstitusjon selv eller kommunene å formelt knytte frivillige organisasjoner til sine virksomheter. Forutsetningen vil da være at virksomhetene har ansvaret for at de frivillige organisasjonene som benyttes, tilfredsstiller helsefaglig forsvarlighetskrav og andre krav slik som taushetspliktbestemmelser mm.