Skriftlig spørsmål fra Nina Sandberg (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1393 (2018-2019)
Innlevert: 03.04.2019
Sendt: 04.04.2019
Besvart: 11.04.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Nina Sandberg (A)

Spørsmål

Nina Sandberg (A): Hva gjør statsråden for å nå målet fra Kvalitetsmeldingen om at 50 % av studenter som avlegger grad i Norge, skal ha hatt et utenlandsopphold?

Begrunnelse

Norge har tidligere forpliktet oss til et mål om at 20 prosent av studentene skal ha et studieopphold i utlandet. I stortingsmeldingen Meld. St. 16 (2016-2017) Kultur for kvalitet i høyere utdanning fra 2017, står det tydelig at «På lengre sikt er ambisjonen at halvparten av dem som avlegger en grad i norsk høyere utdanning, skal ha et studieopphold i utlandet.»
Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (DIKU) slår fast at de siste årene har andelen studenter med utvekslingserfaring vært stabil rundt 15 prosent, med store variasjoner mellom fagområder, studietyper og institusjoner. DIKU mener denne stabiliteten tyder på at det vil kreve betydelig innsats å nå målet om 20 prosent, mens et langsiktig mål om 50 prosent av studentene vil forutsette store endringer i opplegg og gjennomføring av utdanningen.
Nylige tall fra NSDs Database for statistikk om høgre utdanning viser at andelen kandidater som har vært på utveksling i utlandet er økt til 16 prosent. Gitt at økningen på ett prosentpoeng ikke er tilfeldig, vil Norge med en tilsvarende vekstrate først nå 50 prosentmålet om 34 år, i 2053.
Ferske tall fra Studentundersøkelsen viser at mer enn tre av fem studenter oppgir at de kunne tenkt seg å reise på utveksling (Universitas 2. april 2019). Det ser altså ut til at studenter flest ønsker seg utenlandsopphold, stikk i strid med at statsråden tidligere har gitt hjemmekjære studenter mye av ansvaret for at det går sent med studentutvekslingen (f.eks. i Khrono, 24. august 2018, og innlegget «Hvorfor dro du ikke på utveksling, i Dagbladet 9. november 2018).
Regjeringen skal komme med en stortingsmelding om studiemobilitet, men det trengs åpenbart langt mer aktiv politikk om flere studenter skal reise ut. Statsråden bør ta grep som besørger at universiteter og høgskoler legger til rette for utveksling, og som sikrer gode økonomiske og praktiske støtteordninger som gjør utveksling til en mulighet for alle.
Internasjonalisering er avgjørende for å sikre god kvalitet i høyere utdanning og forskning. Norge kan ikke vente i flere tiår på å nå målene fra Kvalitetsmeldingen.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg er i likhet med representanten Sandberg opptatt av at flere studenter skal ta utdanning i utlandet, og at det trengs en langt mer aktiv politikk for å nå dette målet. Som representanten med rette påpeker kan vi ikke vente flere tiår for å nå ambisjonen uttrykt i Meld. St. 16 (2016-2017) Kultur for kvalitet i høyere utdanning om at halvparten av studentene som avlegger en grad i norsk høyere utdanning, skal ha hatt et studieopphold i utlandet. Det er blant annet derfor regjeringen har satt i gang et arbeid med en stortingsmelding om internasjonal studentmobilitet. Jeg mener en slik politikk skal presenteres Stortinget i form av en stortingsmelding, ikke som aktive grep fra meg eller regjeringen før Stortinget har sagt sitt.
Jeg har i forbindelse med stortingsmeldingen iverksatt en omfattende innspillsrunde hvor alle høyere utdanningsinstitusjoner og andre relevante aktører har fått anledning til å presentere sitt syn. I tillegg reiser jeg dette semesteret ut til de fleste høyere utdanningsinstitusjoner i Norge for finne ut hvor skoen trykker for at vi skal kunne nå målsetningen uttrykt i Kvalitetsmeldingen. Jeg har fått overveiende støtte for regjeringens målsetning om at enda flere studenter skal ha et studieopphold i utlandet. Dette er krevende å få til, men det er derfor jeg sammen med universitetene og høyskolene i Norge jobber med å få utforme en helhetlig politikk for å nå målet. Uten aktiv støtte og iherdig innsats fra universitetene og høyskolene i Norge basert på en felles problemforståelse, vil vi ikke nå målsetningen, uansett hvor aktiv politikk regjeringen har.
Som vi diskuterte i Interpellasjon nr. 28 (2018-2019) fra representanten Marianne Synnes senest 5. februar 2019, der representanten Sandberg deltok, mener jeg at internasjonalt samarbeid og dialog på tvers av landegrenser er forutsetninger for å kunne håndtere de store globale utfordringene verden står overfor. Vi trenger derfor kandidater fra norske universiteter og høyskoler med internasjonal erfaring og internasjonal kompetanse.
I dag er det kun 16 prosent av dagens studenter reiser til utlandet i løpet av studietiden. Jeg er fornøyd med at de ferske tallene fra studentundersøkelsen viser at mer enn tre av fem studenter kunne tenkt seg å reise på utveksling. Dette tyder på at det ikke skal stå på studentene for å få dette til.
På kort sikt har Norge gjennom Bologna-prosessen forpliktet oss til at 20 prosent av studentene skal ha et studie- eller praksisopphold i utlandet innen 2020. Også dette vil kreve en betydelig innsats. Målet på lenger sikt om at minst halvparten av dem som avlegger en grad skal ha hatt et utenlandsopphold av høy kvalitet i løpet av studietiden vil kreve store endringer i opplegg og gjennomføring av utdanningen.
Min ambisjon med denne stortingsmeldingen er å bidra til og å legge til rette for en kulturendring i universitets- og høyskolesektoren slik at mobilitet blir en fullt integrert og naturlig del av alle norske studieprogrammer. Utenlandsopphold bør være normalen, ikke unntaket. Jeg mener at institusjonene og fagmiljøene må bli flinkere til å verdsette utenlandsopphold og å motivere studentene til å søke en slik mulighet. De må også bli flinkere til å lage skreddersydde utenlandsopphold basert på godt institusjonelt samarbeid med gode utenlandske institusjoner, hvor studentene på forhånd vet at utenlandsoppholdet er faglig kvalitetssikret, at det passer inn i studieprogrammet og at de får det godkjent når de kommer hjem. Målet er at flest mulig skal reise ut, men samtidig må vi sørge for at kvaliteten på oppholdet er god. Hvordan vi skal få til en slik kulturendring og hvilken politikk regjeringen skal føre vil naturligvis være sentralt i stortingsmeldingen.
Vi må huske på at ikke alle studenter, av ulike årsaker, kan reise ut. Vi må derfor legge til rette for at disse studentene tar del i et internasjonalt studiemiljø hjemme. En slik tilrettelegging kan f.eks. omfatte en systematisk tilnærming til hvordan internasjonale perspektiver og erfaringer kan berike utdanningen. Det kan løses gjennom bruk av utenlandske gjesteforelesere eller gjennom en aktiv integrering av internasjonale studenter ved institusjonene og dermed i de norske studentenes studiehverdag. Eller det kan være snakk om å legge til rette for mer undervisning på engelsk eller liknende. Disse elementene kan også kombineres med kortere opphold ute for å sikre en helhetlig internasjonal komponent i utdanningen. Jeg mener vi også i større grad må ta i bruk de mange nye digitale verktøy for internasjonalt samarbeid som finnes, og dermed også se nærmere på f. eks. virtuell mobilitet. Alle disse elementene vil kunne gi nye og fleksible muligheter både for internasjonalisering på hjemmebane, samt for studentmobilitet fra Norge til utlandet.
Stortingsmeldingen om internasjonal studentmobilitet skal også se på hvilke grep som må gjøres for at norske institusjoner arbeider mer strategisk når det gjelder innkommende studentmobilitet. Utenlandske studenter bringer med seg en kompetanse til våre institusjoner som i stor grad kan bidra til at kvaliteten på norsk høyere utdanning styrkes. Spesielt vil dette være tilfelle dersom utvekslingen er basert på et solid institusjonelt samarbeid.
For at vi skal få til den kulturendringen jeg ønsker må en rekke ulike aktører jobbe sammen. Kun gjennom et slikt felles løft vil vi klare å nå det nokså ambisiøse målet satt i Kvalitetsmeldingen. Det gleder meg at representanten Sandberg ønsker en aktiv politikk som sikrer gode økonomiske og praktiske støtteordninger som gjør utveksling til en mulighet for alle. Det er også regjeringens mål. Jeg ser frem til å legge frem en stortingsmelding med dette utgangspunktet, og til en god debatt i Stortinget.