Nina Sandberg (A): Hva gjør statsråden for å nå målet fra Kvalitetsmeldingen om at 50 % av studenter som avlegger grad i Norge, skal ha hatt et utenlandsopphold?
Begrunnelse
Norge har tidligere forpliktet oss til et mål om at 20 prosent av studentene skal ha et studieopphold i utlandet. I stortingsmeldingen Meld. St. 16 (2016-2017) Kultur for kvalitet i høyere utdanning fra 2017, står det tydelig at «På lengre sikt er ambisjonen at halvparten av dem som avlegger en grad i norsk høyere utdanning, skal ha et studieopphold i utlandet.»
Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (DIKU) slår fast at de siste årene har andelen studenter med utvekslingserfaring vært stabil rundt 15 prosent, med store variasjoner mellom fagområder, studietyper og institusjoner. DIKU mener denne stabiliteten tyder på at det vil kreve betydelig innsats å nå målet om 20 prosent, mens et langsiktig mål om 50 prosent av studentene vil forutsette store endringer i opplegg og gjennomføring av utdanningen.
Nylige tall fra NSDs Database for statistikk om høgre utdanning viser at andelen kandidater som har vært på utveksling i utlandet er økt til 16 prosent. Gitt at økningen på ett prosentpoeng ikke er tilfeldig, vil Norge med en tilsvarende vekstrate først nå 50 prosentmålet om 34 år, i 2053.
Ferske tall fra Studentundersøkelsen viser at mer enn tre av fem studenter oppgir at de kunne tenkt seg å reise på utveksling (Universitas 2. april 2019). Det ser altså ut til at studenter flest ønsker seg utenlandsopphold, stikk i strid med at statsråden tidligere har gitt hjemmekjære studenter mye av ansvaret for at det går sent med studentutvekslingen (f.eks. i Khrono, 24. august 2018, og innlegget «Hvorfor dro du ikke på utveksling, i Dagbladet 9. november 2018).
Regjeringen skal komme med en stortingsmelding om studiemobilitet, men det trengs åpenbart langt mer aktiv politikk om flere studenter skal reise ut. Statsråden bør ta grep som besørger at universiteter og høgskoler legger til rette for utveksling, og som sikrer gode økonomiske og praktiske støtteordninger som gjør utveksling til en mulighet for alle.
Internasjonalisering er avgjørende for å sikre god kvalitet i høyere utdanning og forskning. Norge kan ikke vente i flere tiår på å nå målene fra Kvalitetsmeldingen.