Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1407 (2018-2019)
Innlevert: 05.04.2019
Sendt: 05.04.2019
Besvart: 11.04.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Stortinget vil at de urettferdige graderingsreglene i pleiepengeordningen skal endres. 10. desember 2018 fattet et enstemmig Storting vedtak om å endre graderingsreglene i pleiepengeordningen.
Hva gjør regjeringen med vedtaket og hvor i prosessen er denne viktige saken nå?

Begrunnelse

Endringene i graderingsreglene i 2017 har gjort at graderingsreglene i for liten grad tar hensyn til de mottakerne som ikke kan arbeide når barnet er under tilsyn. Erfaringer etter det første året har vist at for et begrenset antall mottakere har endringene rammet hardt. Flere med svært syke barn opplever det som svært brutalt at regelverket ikke tar hensyn til at det er helt umulig å dra på jobb, med bakgrunn i barnets medisinske tilstand og familiens situasjon på tross av at barnet er under tilsyn. Unntaksreglene for gradering av pleiepengene må fungere slik at de ikke avkorter de som likevel ikke har mulighet til å arbeide. Da resulterer graderingen i en økonomisk uholdbar situasjon for familier som allerede er i en svært vanskelig situasjon.
Dagens graderingsregler tar heller ikke høyde for at noen foreldre er nødt til å oppholde seg i nærheten fordi de må kunne komme på svært kort tid om det skjer noe akutt med barnet. Det hjelper ikke i disse situasjonene at det er satt inn kommunale tjenester rundt barnet. Noen mottakere kan rett og slett ikke være i arbeid mens barnet er under tilsyn.
Mange av de som mottar pleiepenger har advart mot å la graderingsreglene fortsette å fungere uten unntak for den situasjonen noen omsorgspersoner som mottar pleiepenger, faktisk er i. Når gradering ender med inntektsbortfall fordi arbeid ikke er mulig i den situasjonen familien er i, blir graderingsreglene en økonomisk felle. Familiene som rammes, er allerede i en sårbar situasjon.
Vedtak 131 i forbindelse med behandlingen av Innst. 93 L (2018-2019) lyder: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at det gjøres unntak fra lov om folketrygd § 9-11 andre ledd første punktum når den som har omsorg for barnet ikke har mulighet til å være i arbeid mens barnet har tilsyn av andre fordi han eller hun har hatt tilsyn og pleie av barnet på natten og dermed har behov for hvile, eller det er nødvendig å være i beredskap.
I 2019 er det kommet to nye avsnitt i et rundskriv om graderingsreglene. Disse endringene i rundskrivet er uklare og kan skape forvirring. Vedtaket i Stortinget sier spesifikt at regjeringen skal fremme et forslag om endringer.
Familiene som er rammet av de svært rigide graderingsreglene har ventet lenge nok. De fortjener svar.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Det står i Regjeringens politiske plattform at vi gjennom graderingsreglene vil legge bedre til rette for foreldre som har nattlig tilsyn eller er i beredskap.
Dette krever lovendring, og departementet arbeider for at en slik lovendring kan komme på plass så raskt som mulig. En endring i graderingsreglene vil imidlertid ha budsjetteffekt og må derfor også håndteres i forbindelse med de ordinære budsjettprosessene.
Representanten viser til endringen som er nylig er gjort av Arbeids- og velferdsdirektoratet i rundskrivet til kapittel 9 i folketrygdloven, og at det kan skape forvirring. Direktoratet har orientert meg om at disse endringene er ment å presisere hva som er å regne som en tilfredsstillende "etablert tilsyns- og avlastningsordning" innenfor gjeldende regelverk. Presiseringen skal bidra til at foreldre til barn som har sporadisk tilsyn får fulle pleiepenger uten gradering.
Endringen er ikke ment å svare ut verken Stortingets anmodningsvedtak eller punktet om gradering i Regjeringens politiske plattform.