Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:1417 (2018-2019)
Innlevert: 05.04.2019
Sendt: 08.04.2019
Besvart: 24.04.2019 av helseminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Hvor mye penger har Helse Møre og Romsdal HF brukt, inkludert både innleide tjenester og frikjøp av egne ansatte, på å planlegge kutt i helsetilbudet?

Begrunnelse

27. mars 2019 besluttet styret i Helse Møre og Romsdal HF å legge ned fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus, å legge ned døgnbehandlingen på Sjøholt DPS, og å outsource renholdstjenestene ved sykehusene i Kristiansund og Molde. Styret utsatte behandlingen av et forslag om å legge ned rehabiliteringsplassene på Aure og Mork.
Det fremkommer av sakspapirene at det er lagt ned et stort arbeid i å planlegge kuttene, der det blant annet er utarbeidet risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS) for hvert av områdene det kuttes i. I ROS-rapportene fremkommer det at er knyttet uakseptabel risiko til flere sider ved hvert av sparetiltakene: Uakseptabel risiko for svekket smittevern dersom man outsourcer renholdstjenestene, uakseptabel risiko knyttet til lang reisevei ved å legge ned fødeavdelingen, uakseptabel risiko for at man ikke evner å rekruttere og beholde fagkompetanse i fødeavdelingen, uakseptabel risiko knyttet til kvaliteten i både døgntilbudet, det polikliniske tilbudet og det ambulante tilbudet ved å legge ned rehabiliteringssentrene – for å nevne bare noen.
Det ville være nyttig å vite hva det har kostet foretaket å planlegge kuttene i helsetilbudet – blant annet for å vurdere om dette er fornuftig ressursbruk, all den tid advarslene og innvendingene i minimal grad får konsekvenser for beslutningene som er tatt.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Styret i Helse Møre og Romsdal vedtok 24. oktober 2018 blant annet følgende i sak 44/2018:

"3. Styret i Helse Møre og Romsdal ber om å få seg førelagt ein prosjektplan så raskt som mulig som skisserer konkrete målbare tiltaksområder for å snu den økonomiske utviklinga frå underskot til berekraftig drift. Dette for å skape grunnlag for planlagde og nødvendige investeringar. Både forbetringstiltak og strukturendringer må vurderast som grunnlag for dei kostnadsreduksjonar som er nødvendig. Arbeidet organiseres som eit prosjekt som sikrar tilstrekkeleg gjennomføringskraft. Administrerande direktør gis fullmakt til å hente inn ekstern bistand i arbeidet. Styret orienteres om gjennomføring og framdrift månadleg."

Helse Midt-Norge oppgir til departementet at Helse Møre og Romsdal fra desember 2018 fram til utgangen av februar 2019 har utbetalt 832 123 kroner eks. mva til konsulentbyrået Deloitte i forbindelse med arbeidet. Timer påløpt i mars og april er så langt ikke fakturert. Når det gjelder andre kostnader i sammenheng med ROS-analyser og annet medvirkningsarbeid er dette kostnader som inngår som en del av den ordinære driften av Helse Møre og Romsdal der en bruker egne ressurser. Det opplyses at det i en periode med planlegging av tiltak har vært mer involvering av ansatte enn ellers, men at det ikke er ført egne oversikter over kostnadene ved dette.
Helse Møre og Romsdal har over flere år brukt mer ressurser enn det inntektene gir grunnlag for. Helse Midt-Norge har påpekt at det er viktig at driften i Helse Møre og Romsdal tilpasses til et riktig nivå, og at det er helt nødvendig å gjennomføre tiltak som sikrer at tjenesten framover kan ytes innenfor de økonomiske rammene som settes for helseforetaket.