Arne Nævra (SV): For å ta prøver med tanke på skrantesjuke (CWD) i stammen, går Hardangervidda Villreinutval, etter delvis anbefaling fra Mattilsynet, inn for å skyte ut nesten alle storbukker i villreinstammen på Vidda i årets jakt i stedet for å spre prøvene over flere år og alle typer individer.
Ser statsråden de enorme konsekvensene dette kan få for den verdifulle villreinstammen på Vidda i forhold til sein brunst, kalvers overlevelse og dårlige arveegenskaper på sikt, og vil hun ut fra dette involvere seg i saken?
Begrunnelse
Hele det faglige miljøet innen forvaltning, biologi, veterinærmedisin og smitteoverføringer er enige om alvorlighetsgraden av skrantesjuken (CWD) for norske hjorteviltbestander. For å hindre spredning fra Nordfjellas sone 1, er det selvsagt viktig å følge med i tilgrensende villreinstammers smittesituasjon, om de er smittefrie. Dette gjelder ikke minst den verdifulle Hardangerviddastammen.
Det er i nært samarbeid med Mattilsynet og ut fra Veterinærinstituttets modelleringer for nødvendige prøvetaking (for å garantere Hardangerviddas villreinstamme smittefri) at Hardangervidda Villreinutval går inn for en drastisk nedkyting av storbukkbestanden på Vidda. Det fordi det er storbukkene som gir best grunnlag for vurdering av smitteinnhold.
Det skal gis en kvote på rundt 7000 dyr (av en antatt bestand på omtrent det samme), og de sier:
"Villreinutvalet foreslår en kvote med mål om å felle nok bukk i 2019, til å komme opp i 90 % sikkerhet i løpet dette året. Dette kan imidlertid bli vanskelig, slik at det i praksis må gjøres over to år. Men det vurderes som mest riktig å gjøre et forsøk på å klare dette i løpet av 2019. Det høres derfor på et forslag om kvote på 7.000 dyr med utgangspunkt i en forventet fellingsprosent på 20 – 25 %. Det ønskes benyttet rene bukkekort der det kun tillates felling av voksen bukk (2,5 år og eldre)."
Altså BARE skyting av store bukker!
Villreinutvalget og de veterinærmedisinske rådene ser omtrent helt bort i fra biologiske forhold som tilsier en helt annen forsiktighet med uttak av dyr fra Hardangerviddastammen.
Kjønns- og alderssammensetningen er allerede skeiv, og etter manges mening alt for skeiv i forhold til langsiktig forvaltning av denne verdifulle og unike stammen.
Et slikt forvaltningsregime som foreslått vil forsterke denne skjevheten enormt, utsette brunsten, føre til seinere kalving, dårligere overlevelse og ha svært uheldige følger på lang sikt i forhold til genmaterialet.
Kjente villreinforskere advarer nå mot den foreslåtte nedskytingen.
En langt bedre metode ville være å la ordinær jakt foregå over flere år, med faste prøverutiner, og dermed etter hvert nærme seg over 90 % sikkerhet for smittefrihet. Noe av grunnen til forslaget om rask, drastisk nedskyting, er ønsket om å sette ut dyr fra Vidda-stemmen til Nordfjella, sone 1, der hele stammen er skutt ut. Men på grunn av karantenetid der, haster det ikke med ny utsetting der.
De drastiske tiltakene som nå foreslås i årets jakt skjer mens man ennå ikke veit hvor smitten kom fra, om den har vært der i en form hele tida, mens tusener av sauer beiter både i Nordfjella og på Hardangervidda - og før beitedyras rolle som smittebærere (biologisk og fysisk) er undersøkt og konkludert.