Else-May Norderhus (A): Nylig ble det kjent at Bjørn Rune Gjelsten stopper videre investeringer for å utvikle avfallsdeponi i Brevik. Statsråden har tidligere varslet at beslutningen om en statlig reguleringsplan er utsatt på ubestemt tid. På denne bakgrunn har NOAH sendt brev til sine norske kunder om at de ikke lenger kan garantere uavbrutt kapasitet for mottak av farlig avfall.
Kan statsråden redegjøre for hvilke konkrete tiltak han vil iverksette for å sikre forsvarlig handtering av farlig avfall i Norge fra i år og de ti neste?
Begrunnelse
Det har i flere år vært konflikt rundt etableringen av nytt nasjonalt deponi for farlig avfall. Norge har ett anlegg som tar imot såkalt farlig avfall, på Langøya i Oslofjorden utenfor Holmestrand. Dette drives i dag av selskapet Norsk Avfallshåndtering (NOAH).
Det har i flere år vært klart at Langøya snart er full. Ifølge NOAH selv blir Langøya fylt opp i 2022. Høsten 2013 ble det prøvelaget 1550 tonn avfall fra Langøya i Norcems kalkgruver i og delvis under Brevik i Telemark. I november 2016 besluttet Miljødirektoratet at de nedlagte kalkgruvene var et egnet sted for nytt deponi. Den lokale motstanden mot et deponi i Brevik har vært stor. Også kommunestyret har motsatt seg en slik etablering.
Noah opplyste allerede i 2014 at deres anlegg på Langøya vil bli fylt opp i 2022. Bedriften har blitt bedt om å bidra i prosessen med å etablere et nytt anlegg etter Langøya, og det har de også gjort. NOAH har på seks år brukt 150 millioner kroner på utredninger og tester. Og de har sikret forlengelse av driften ved Langøya til 2024, ved å bruke 210 millioner kroner på å sprenge stein for å gi ekstra kapasitet på Langøya.
I et intervju med VG den 8.4.2019 åpner Gjelsten for at staten kan overta, og han understreker at det er staten Norge ved regjering og storting som har ansvar for deponi av farlig avfall.
Gjelsten uttaler at de ikke vil begynne på noe mer arbeid uten forsikringer om ar det blir realisert fra regjeringen. Bedriften trodde på et svar høsten 2018, den ble utsatt til januar 2019. Men i april, er det fortsatt ikke kommet noe svar.
Beslutningen NOAH nå har fattet vil kunne bety at de om en tid må si nei til å inngå nye kontrakter. Det vil ta minst fem år å etablere ny nasjonal kapasitet, uansett om det er NOAH, Staten eller andre aktører. Jo lenger beslutningen drøyer, desto lenger står Norge i fare for å stå helt uten kapasitet og tilbud til industrien.
Statsråden uttaler at han tar Gjelstens beslutning til etterretning og vil avvente ekspertutvalgets arbeid, noe som viser en politisk handlingslammelse og en fraskrives av ansvar og kompetanse i eget departement.