Skriftlig spørsmål fra Willfred Nordlund (Sp) til samfunnssikkerhetsministeren

Dokument nr. 15:1461 (2018-2019)
Innlevert: 11.04.2019
Sendt: 12.04.2019
Besvart: 29.04.2019 av samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde

Willfred Nordlund (Sp)

Spørsmål

Willfred Nordlund (Sp): I sammenslåingsspørsmål av kommunene har regjeringen stor tro på fylkesmennenes vurderinger og dømmekraft. Regjeringen virker ikke å ha samme tiltro til fylkesmennene når de fremfører at denne regjeringen svekker beredskapen i fylker og kommuner.
Hvorfor er ministeren selektiv med når fylkesmennenes vurderinger er viktige å vektlegge?

Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP)

Svar

Ingvil Smines Tybring-Gjedde: Jeg vil innledningsvis understreke at vi har stor tiltro til fylkesmennenes vurderinger. Fylkesmannen er statens representant i fylket og har ansvar for å følge opp de vedtak, mål og retningslinjer som gis fra Stortinget og regjeringen. Fylkesmannen ivaretar flere funksjoner; som å være bindeledd mellom kommunen og sentrale myndigheter, utøver sektormyndighet på mange viktige politikkområder og ivaretar rettssikkerhets- og tilsynsoppgaver.
Fylkesmannen har en avgjørende rolle for samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeid på regionalt og lokalt nivå. Instruks for fylkesmannens og Sysselmannen på Svalbard arbeid med samfunnssikkerhet, beredskap og krisehåndtering av 19. juni 2015 beskriver fylkesmannens ansvar før, under og etter uønskede hendelser. Fylkesmannen skal samordne samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeidet i fylket, og ivareta en rolle som pådriver og veileder i arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap. Fylkesmannen skal også kunne ivareta sitt ansvar for krisehåndtering ved hendelser i fred, krise og krig.
Fylkesmannen skal videre ha oversikt over risiko og sårbarhet i fylket, samt ha oversikt over og samordne myndighetenes krav og forventninger til kommunenes samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeid. Fylkesmannen skal samarbeide med viktige samfunnsaktører regionalt.
Jeg mener derfor at det er svært viktig med god dialog, og dette er noe Justis- og beredskapsdepartementet sammen med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap gir stor oppmerksomhet i etatsstyringen av fylkesmennene. I ulike situasjoner og sammenhenger vil det kunne oppstå ulike syn på hvordan oppgaver innenfor samfunnssikkerhetsområdet best kan løses. Fylkesmannens faglige innspill vil derfor alltid bli vurdert i en helhetlig sammenheng.