Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1514 (2018-2019)
Innlevert: 26.04.2019
Sendt: 26.04.2019
Besvart: 08.05.2019 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Ulike standarder på byggverk i de nordiske land hemmer innovasjon, fører til økte bygg kostnader og svekker muligheten for å bygge opp fremtidsrettede og konkurransekraftige byggevareindustri i Norden. Flere nordiske land er blitt enighet om en felles standard på dørblad, men fortsatt er det ulike standarder på veggtykkelse med millimeters forskjell.
Hva gjør samordningsministeren for at det blir et mer effektivt byggvareindustrimarked i Norden med å utvikle felles standarder, som f.eks. veggtykkelser?

Begrunnelse

Når Hordalandsbenken var på felles møte i Voss- Hardanger besøkte vi familiebedriften Voss Møbel og Trevareverkstad A/S. De er sertifisert gjennom den strengeste skogsertifiserings-ordningen i verden FSC - Forests For All Forever. De har spesialisert seg på loftstrapper, skyvedørskarmer og inspeksjonsluker. De leverer til hele Norden og skreddersyr løsningene. De var et godt eksempel på hvordan mangel på felles standarder på veggtykkelser i Norden bidrar til å øke produksjonskostnadene og kostnadene for bygg.

Mye av innervegger i hus bygges med 4 eller 3 stenderverk med bekledning på begge sider. Det får konsekvenser for utforming av rammen til en skyvedør som dermed på tilpasses det enkelte land. Samme konsekvenser får det for andre typer byggevareprodusenter

Her er konkret oversikt over ulikheten i Norden:

Innervegg med 4 stenderverk (bekledning + stender + bekleding):
Norge: 13 + 98 + 13 = 124 mm
Sverige: 13 + 96 + 13 = 122 mm
Danmark/Finland 13 + 95 + 13 = 121 mm

Innervegg med 3 stender:
Norge: 13 + 68 + 13 = 95 mm
Sverige/Danmark 13 + 70 + 13 = 96 mm
Finland 13 + 66 + 13 = 92 mm

Det nærliggende var å bli enig om det som minst to andre land har som standard.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Regjeringen er opptatt av å legge til rette for at byggenæringen kan ha virksomhet på tvers av landegrensene i Norden. På det nordiske bygningsministermøte i fjor ble det vedtatt en erklæring om å styrke harmoniseringssamarbeidet mellom de nordiske landenes bygningsmyndigheter. Som en del av dette, er det startet opp et prosjekt som skal se på harmonisering av tilgjengelighetskrav i Norden. Direktoratet for byggkvalitet deltar i arbeidet fra norsk side.
Fra myndighetenes side ser vi på harmonisering av regelverket. Eksempelet om veggtykkelse, som det vises til i spørsmålet, er i Norge ikke et myndighetskrav. I spørsmålet vises det til standard. Det er ikke myndighetene som utarbeider standarder, og i all hovedsak er det frivillig å bruke disse. Standardiseringsarbeidet foregår i komiteer opprettet av Standard Norge. For at et forslag skal fastsettes som Norsk Standard, må ekspertene i komiteen oppnå konsensus. Dersom byggenæringen ser behov for å utvikle felles nordiske standarder for utforming av innervegger, er dette noe næringen selv bør gripe fatt i.