Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1538 (2018-2019)
Innlevert: 30.04.2019
Sendt: 30.04.2019
Besvart: 09.05.2019 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Hvorfor er ikke Stortinget informert i forbindelse med Prop. 1 S (2018-2019) om at våpenkjøpene til de nye kampflyene er blitt dyrere og mer omfattende enn tidligere opplyst?

Begrunnelse

Viser til oppslag i Bergens Tidende i dag 30. april som viser til kjøpene av to missiltyper til F-35. Stortinget er tidligere informert om at de to missiltypene skal kjøpes inn til F-35, men ikke angående hvilket omfang investeringene har. Når disse nå viser seg å bli dyrere enn tidligere antatt ønsker jeg svar på hvorfor stortinget ikke har fått utfyllende informasjon om dette i egnet form.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 30. april 2019 med spørsmål fra stortings-representant Audun Lysbakken om hvorfor ikke Stortinget er informert i forbindelse med Prop. 1 S (2018-2019) om at våpenkjøpene til de nye kampflyene blir dyrere og mer omfattende enn tidligere opplyst.
For å oppfylle Stortingets ambisjon om operativ evne må kampflyene kunne utstyres med ulike våpentyper beregnet mot henholdsvis luftmål, bakkemål og sjømål. Det totale omfanget av våpenanskaffelsen er ikke endret, men innholdet er noe justert da enkelte våpentyper mot bakkemål går ut av produksjon og andre våpen må benyttes for at kampflyvåpenet skal ha den operative evnen som forutsatt av Stortinget.
Den planlagte våpenanskaffelsen til de nye kampflyene har hele tiden ligget inne som en del av den samlede kostnadsrammen for kampflyanskaffelsen. Som beskrevet i Prop. 1 S (2018-2019) på side 77, pågår det nå en anskaffelse av kanonammunisjon, kortholds luft-til-luft missiler og en første delbeholdning av medium rekkevidde luft-til-luft missiler for å sikre nødvendig våpenbeholdning inn mot F-35s første operative evne (IOC). Resterende del av våpenanskaffelsen frem mot full operativ evne (FOC) i 2025, er i ulike faser av et anskaffelsesløp hvor bestilling ennå ikke er iverksatt.
De forventede kostnadene for den delen av våpenanskaffelsen som ikke er satt i bestilling bygger på estimater som er befestet med usikkerhet frem til forhandlinger er gjennomført og kontrakt om anskaffelse er inngått. Erfaringen så langt er at kostnadsestimatene for de mest avanserte våpnene har økt. Imidlertid har enkelte inngåtte kontrakter på våpen resultert i en pris som er lavere enn estimatene. I de årlige usikkerhetsanalysene legges inngått kontraktsverdi til grunn for den delen av våpenanskaffelsen som er på kontrakt, mens de mest oppdaterte estimater legges til grunn for våpen som ennå ikke er satt i bestilling.
Som beskrevet i Prop. 1 S (2017-2018) på side 67 og i Prop. 1 S (2018-2019) på side 75, er prisusikkerhet knyttet til våpenanskaffelsen i programmet en av de største usikkerhetselementene sammen med vekslingskurs mot amerikanske dollar.
Gjennom de årlige budsjettproposisjonene har Stortinget blitt oppdatert om utviklingen i det samlede kostnadsbildet for kampflyanskaffelsen, inkludert usikkerhetselementene. I det samlede kostnadsbildet inngår de mest oppdaterte estimatene for våpenanskaffelsen.