Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1552 (2018-2019) Innlevert: 02.05.2019 Sendt: 03.05.2019 Besvart: 10.05.2019 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen
Ruth Grung (A): Flere klynger nærmer seg slutten av perioden med støtte samtidig som regjeringen har en gjennomgang av hele virkemiddelapparatet. Dette skaper stor usikkerhet blant bedrifter og andre involverte aktører, noe som er svært uheldig. Hvordan sikrer ministeren videreføring av vellykkede klynger mens gjennomgangen pågår og frem til eventuell ny virkemiddelstruktur er bestemt?
Torbjørn Røe Isaksen: Vi har, og skal ha, omstillingsdyktige bedrifter og sterke næringsmiljøer i Norge. Klyngeprogrammet (Norwegian Innovation Clusters) er et effektivt og godt næringspolitisk virkemiddel for å støtte utviklingen av klynger over hele landet. Regjeringen vil derfor styrke gode næringsmiljøer gjennom en videreutvikling av klyngeprogrammet. Dette er i tråd med regjeringsplattformens mål om å legge til rette for næringsklynger som drivkraft for innovasjon. Det norske klyngeprogrammet ble evaluert i 2017. Evalueringen viser at programmet i hovedsak fungerer godt, særlig for nyetablerte klynger. Den inneholder mange faglig gode vurderinger, og gir viktige innspill til hvordan et velfungerende klyngeprogram bør innrettes. Evalueringen peker på at effekten av klyngeprogrammet, slik det er innrettet i dag, avtar over tid. En annen utfordring er at programmet er tidsavgrenset og det har vært usikkerhet knyttet til hva som skjer når støtteperioden utløper. Dette er det behov for å se nærmere på, slik at støtten som ytes bidrar til størst mulig jobb- og verdiskaping. Innovasjon Norge foretar nå en egen evaluering av de modne klyngene, som vil gi ytterligere innspill til denne vurderingen.Jeg vil også selv ha dialog med de berørte miljøene før endelig beslutning om den videre innrettingen av programmet. Regjeringen har satt i gang en helhetlig gjennomgang av det næringsrettede virkemiddelapparatet med sikte på mål om mest mulig verdiskaping og lønnsomme arbeidsplasser ut av de midlene vi kanaliserer gjennom virkemiddelapparatet. Denne gjennomgangen tar sikte på å gi et bedre tilbud til bedriftene, blant annet gjennom å se på virkemiddelapparatets brukervennlighet, grenseflatene mellom virkemiddelaktørene og samspillet mellom virkemidler på regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Bedriftene i klyngene er hyppige brukere av ordninger fra virkemiddelapparatet, og jeg ser frem til hvordan anbefalingene fra gjennomgangen kan bidra til forbedringer for dem og norsk næringsliv for øvrig.