Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1560 (2018-2019)
Innlevert: 03.05.2019
Sendt: 06.05.2019
Besvart: 14.05.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): I Granavolden-plattformen står det: "Utarbeide en plan for å oppfylle Norges klimaforpliktelser med 45 prosent innenlandsk reduksjon i ikke-kvotepliktig sektor når en avtale med EU om felles oppfyllelse er på plass".
Når vil planen blir ferdigstilt og lagt frem, og er den under arbeid?

Begrunnelse

Det er avgjørende å få på plass en konkret plan for hvordan Norge skal kutte sine klimagassutslipp, både i kvotepliktig, men spesielt i ikke-kvotepliktig sektor. Regjeringen har i løpet av seks år ikke levert en slik plan, og det er nå stor i usikkert hvordan 2020, 2030 og 2050 målene skal nås. Det er på det rene av 2020 målene ikke vil bli oppnådd, og det er i realiteten kun 10 år for å oppfylle kraftige kutt i klimagassutslippene.
Stortinget vil i løpet av vårsesjonen behandle forslaget om tilslutning til avtalen med EU. Det er derfor nødvendig å få klarhet i når det skal fremlegges en plan for den ikke-kvotepliktige sektoren, og hvorvidt denne planen er under utarbeidelse.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Arbeidet med å oppfylle Norges klimaforpliktelse pågår kontinuerlig. I Granavolden-plattformen sa vi at regjeringen vil gjennomføre en utredning med helhetlige forslag til tiltak og virkemidler for å oppfylle nye klimamål i 2030 og 2050 etter modell av «Klimakur».
Det har nå blitt satt ut et oppdrag til en etatsgruppe bestående av Miljødirektoratet, Statistisk sentralbyrå, Enova, Vegdirektoratet, Kystverket, Landbruksdirektoratet og NVE som skal gjennomføre en utredning av mulige tiltak og virkemidler for å oppfylle klimamål i 2030. Det skal utredes ulike tiltak og virkemidler som kan utløse minst 50 % reduksjon i ikke-kvotepliktige utslipp i 2030, sammenlignet med 2005. Det skal i tillegg utredes ulike tiltak og virkemidler for økning i opptak og reduksjon av klimagassutslipp i skog- og arealbrukssektoren (LULUCF).
Dette er et omfattende mandat som skal besvares i løpet av året. For at det skal være mulig å levere innen fristen, er dette oppdraget avgrenset til 2030, og vi vil komme tilbake til det mer langsiktige perspektivet mot 2050.
Regjeringen har sagt at planen for 2030 skal legges fram etter at avtalen med EU er klar. Avtalen vil tidligst kunne inngås høsten 2019. Før avtalen inngås må EU ta stilling til avtaleutkastet Norge og Island oversendte formelt i mars. Stortinget og Alltinget på Island må også gi samtykke til avtalen. Stortinget behandler saken 17. juni.