Lene Vågslid (A): Hva er grunnen til at Prüm-avtalen ikke er operativ slik den skulle vært og er justisministeren bekymret for at kriminelle slipper unna så lenge dette viktige samarbeidet ikke er på plass?
Begrunnelse
Aftenposten avslørte 31.april at arbeidet med det viktige samarbeidet kjent som Prüm-avtalen er kraftig forsinket. Aftenposten viser til at prosjektet er kraftig forsinket og at budsjettet har sprukket med flere millioner kroner.
I 2016 sendte daværende medlem av Justiskomiteen Hårek Elvenes (H) et spørsmål til daværende justisminister Anders Anundsen om når dette samarbeidet ville være operativt. Svaret var da at saken straks skulle legges frem for Stortinget, og videre skulle det fullføres en igangsatt IT-teknisk gjennomføringsfase.
Daværende justisminister Anders Anundsen sa følgende da saken ble lagt frem for Stortinget og godkjent av Stortinget i mai 2016:
«Det er faktisk en ganske stor dag i dag for kampen mot organisert og alvorlig kriminalitet og terror.»
Det er tverrpolitisk enighet om at dette samarbeidet er svært viktig. Det vil styrke folks rettsikkerhet og bety en stor positiv endring for bedre og langt mer effektivt internasjonalt politisamarbeid. Med raske og gode systemet skal norsk politi kunne sjekke om lag 20 millioner DNA-profiler og fingeravtrykk i alle EU-land. Samtidig skulle EU-land få søke i de over 100 000 DNA-profilene og 400 000 fingeravtrykkene i norsk politi sine registre. Straffedømte personer fra andre land knytte til avtalen skulle overføres fra landet de er dømt i til hjemlandet for å sone der.
Ifølge Aftenposten sak både 31.april og 1. mai 2019 er det bare bulgarsk og kypriotisk politi som er like trege som Norge. Norsk politi bruker minst en arbeidsuke på å gjøre datasøk etter DNA-spor fra utenlandske voldtektsmenn og kriminelle. Til sammenligning bruker Svensk Politi 15 minutter. Dette bør bekymre landets justisminister.