Skriftlig spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1569 (2018-2019)
Innlevert: 06.05.2019
Sendt: 07.05.2019
Besvart: 13.05.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): Norske myndigheter har de siste årene tvangsreturnert avviste asylsøkere til Gaza, via Jordan og Israel (Vårt Land 1.5.19), hvor tvangsreturnerte blir internert. Noen rapporter gir mistanke om at avhørsmetoder, interneringsforhold og lengde på interneringen, ikke er innenfor rammene av norsk lov og EMK.
Vil justisministeren stanse returene til Gaza i påvente av fred, og i påvente av uavhengige rapporter som viser at internering og avhør er i tråd med norsk lov og EMK?

Begrunnelse

Norge tvangsreturnerte to avviste asylsøkere i Gaza i 2018. Ved ett annet tilfelle i 2019 ble en mann, etter først, å vært internert på Trandum, fraktet til den norske ambassaden i Jordan. Derfra ble han transportert med norsk politi i en av ambassadens biler til Israel. Ifølge NOAS ble han så internert i to uker ved grenseovergangen Erez, hvor han ble avhørt av både israelske myndigheter og PLO, ifølge NOAS. Ved senere ankomst til Gaza, ifølge NOAS, ble han avhørt sju ganger, og ble slått i forbindelse med avhørene. I Landinfos respons av 19.11.2018 «Palestina: Mistanker om kollaboratørvirksomhet ved retur til Gaza» opplyses det om at myndighetene på Gaza ofte internerer returnerte asylsøkere under mistanke om kollaborasjon med Israel. Landinfos rapport kan leses som en advarsel mot å returnere asylsøkere til Gaza under de rådende forhold.
Norge er forpliktet gjennom Non refoulement-prinsippet som innebærer at ingen kan sendes tilbake til sitt hjemland om hen risikerer å bli forfulgt der.
Non refoulement-prinsippet er lovfestet i norsk rett i utlendingsloven. Vernet mot utsendelse gjelder også ved utsendelse til et område der vedkommende risikerer å bli videresendt til et område der vedkommende risikerer å bli forfulgt. Med dette som utgangspunkt er det avgjørende at justisministeren sikrer at ingen returneres til Gaza, via Israel, med risiko for brudd på sine menneskerettigheter.

Jøran Kallmyr (FrP)

Svar

Jøran Kallmyr: Jeg vil innledningsvis understreke at personer som søker om beskyttelse og har et beskyttelsesbehov, skal få opphold i Norge. Vi skal ikke sende noen tilbake til forfølgelse, tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
Det er Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) som avgjør søknader om beskyttelse. UDI og UNE tar stilling til om utlendingen har et beskyttelsesbehov, enten av individuelle årsaker eller på grunn av den generelle sikkerhetssituasjonen på hjemstedet. Situasjonen i utlendingens hjemland vurderes på bakgrunn av informasjon fra ulike kilder, herunder Landinfo (Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon).
Den sikkerhetsmessige situasjonen i Gaza, og om det er forsvarlig å returnere dit, vurderes fortløpende av utlendingsmyndighetene. Verken UDI eller UNE vurderer den generelle sikkerhetssituasjonen i Gaza på nåværende tidspunkt som så alvorlig at enhver retur dit vil være i strid med norsk lov og våre internasjonale forpliktelser. Jeg under-streker at utlendingsmyndighetene gjør konkrete vurderinger i hver enkelt sak for å se om det er individuelle forhold som tilsier at utlendingen har behov for beskyttelse, og dermed ikke skal returneres.
Utlendingsmyndighetene kan videre beslutte å suspendere utreiseplikten til et land eller et område for utlendinger med endelig avslag på søknad om opphold i Norge, for eksempel hvis det har vært hendelser der som gjør at de ønsker å se an utviklingen og innhente mer informasjon. Utreiseplikten til Gaza er ikke suspendert. Politiets utlendingsenhet kan dermed gjennomføre tvangsreturer til Gaza av utlendinger som har utreiseplikt.
Som statsråd har jeg ikke myndighet til å gripe inn i eller påvirke utfallet av enkeltsaker, så lenge saken ikke berører grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn. Jeg har tillit til at utlendingsmyndighetene foretar forsvarlige vurderinger.