Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1580 (2018-2019)
Innlevert: 08.05.2019
Sendt: 08.05.2019
Besvart: 14.05.2019 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Da statsministerens nylig besøkte Andøya, framkom det at NATOs planer om å trene og øve mer i Norge vil få konsekvenser for Andøya Flystasjon (vol.no 30. april 2019). Andøya Flystasjon er vedtatt lagt ned, og de nye maritime overvåkingsflyene skal driftes fra Evenes. Statsministeren poengterte at Andøya Flystasjon ikke skal være en base for aktivitet som er tradisjonell for det norske Forsvaret.
Hvilken militær aktivitet er det konkret som planlegges på Andøya Flystasjon?

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Det er riktig at Andøya flystasjon er vedtatt lagt ned, og at det planlegges med at de nye maritime overvåkingsflyene skal driftes fra Evenes. Etterretningstjenesten vil fortsatt ha en tilstedeværelse på Andøya etter at flystasjonen er nedlagt. I tillegg vil Andøya ha en beredskapsrolle i Forsvarets fremtidige evne til å motta allierte forsterkningsstyrker. De konkrete løsningene og ambisjonsnivået mht. Andøyas beredskapsrolle skal vurderes som en del av arbeidet med neste langtidsplan for forsvarssektoren.
Forsvarets behov skal søkes kombinert med sivil næringsvirksomhet på en hensiktsmessig måte. I Granavolden-plattformen har regjeringen presisert at det skal legges til rette for etterbruk av fasiliteter på Andøya gjennom en samhandlingsavtale som gir gode muligheter for både sivile aktører og eventuelt mottak av allierte styrker. En samhandlingsavtale ble signert mellom etater i forsvarssektoren og Andøya Test Center 21. februar 2019. Dette gir forutsigbarhet og gode rammer for det videre samarbeidet.