Petter Eide (SV): På Dagsnytt 18 den 25. april 2019, i en debatt om hvor norske IS-krigere skal straffeforfølges, uttalte justisminister Kallmyr at det «er allerede etterforskning av IS-krigere støttet av FN, som Norge gir støtte til».
Hvilket initiativ, med mulig juridisk mandat, er det statsråden her henviser til, og hva er status i dette FN-initiativet i forhold til etterforskning og mulig overføring til Norge av de 30 norske statsborgerne som er mistenkt for deltagelse i IS?
Begrunnelse
Ifølge PST befinner det seg rundt 30 nordmenn som har status som fremmedkrigere i Syria og Irak, men deres status og oppholdssted er ikke helt avklart (Dagsavisen 02.12.2018). Det er betydelige indikasjoner på at disse personene kan ha begått alvorlige krigsforbrytelser som angrep og drap på sivile, utenomrettslige henrettelser, tortur og ulovlig fengsling.
Det er kjent at myndighetene i Syria og Irak fører noen rettsprosesser mot fremmedkrigere. Det er ikke kjent om noen med norsk statsborgerskap eller oppholdstillatelse i Norge, er blant disse. Det er heller ikke sannsynlig at det i etterkant av IS sin krigføring vil etableres et internasjonalt rettstribunal for å straffeforfølge aktører mistenkt for krigsforbrytelser i forbindelse med krigføringen i Syria og Irak de siste årene. Et slikt tribunal må nedsettes av FNs sikkerhetsråd, men fordi veto-maktene USA og Russland begge har vært involvert i krigføringen, vil disse landene høyst sannsynligvis nedlegge veto mot et slikt forslag.
For å sikre ryddig norsk rettsprosess og gode beslutninger rundt de mistenkte krigsforbryterne med norsk statsborgerskap, er det viktig at alle internasjonale initiativ, med medfølgende mandater og jurisdiksjon, gjøres kjent.
Vi må være sikre på i Norge at mistenkte norske krigsforbrytere i Irak og Syria blir straffeforfulgt.