Skriftlig spørsmål fra Eirik Faret Sakariassen (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1602 (2018-2019)
Innlevert: 09.05.2019
Sendt: 10.05.2019
Besvart: 22.05.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Eirik Faret Sakariassen (SV)

Spørsmål

Eirik Faret Sakariassen (SV): Er ikke kostnaden ved å ødelegge naturen i Sandnes med nye vindkraftanlegg for høy når vi vet at naturmangfoldet er truet?

Begrunnelse

Søndag 12. mai arrangeres det en støttemarsj for naturen i Sandnes. Der vil en rekke organisasjoner samle folk som er motstandere av vindmølleutbygging i verdifulle natur- og friluftsområder.
FNs naturpanel IPBES (Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) la nylig frem en rapport som er dyster lesning: de slår fast at menneskelig aktivitet og bruk av naturen går på bekostning av naturens mulighet til å gi oss mat, energi og materialer også i fremtiden.
Vi mennesker er avhengig av mange økosystemer og må varsomt forvalte naturen. I tillegg er gode friluftsområder viktig for mange av oss, og en rekke vindmøller vil være et irreversibelt inngrep i sårbar natur. Nylig startet byggingen av vindkraftanlegg på Vardafjell. Videre er det nylig gitt konsesjon til et nytt anlegg. Det er lokalt flertall mot å anlegge Sandnes vindkraftanlegg, som er betraktelig større enn Vardafjell-anlegget.

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: I Norge har vi både gode forutsetninger for å produsere lønnsom vindkraft, og omfattende naturverdier. Friluftsliv og bruk av naturen betyr mye for folk i Norge.
Hensynet til naturmangfold veier tungt ved konsesjonsbehandling av energianlegg etter energiloven. Etter naturmangfoldloven er det krav om en omfattende vurdering av alle skader og ulemper et prosjekt kan påføre naturen og økosystemet. Videre er det etter KU-forskriften krav om utredninger som skal danne kunnskapsgrunnlag for konsesjonsbehandlingen.
En konsesjonssøknad avgjøres etter en totalavveining av fordeler og ulemper for allmenne og private interesser. I konsesjonsvedtaket til Vardafjell vindkraftverk er hensynet til alle relevante hensyn, herunder også særlig eventuelle ulemper for naturmangfold, grundig vurdert. Vardafjell vindkraftverk ligger i et "ja-område" i Rogaland fylkeskommunes fylkesdelplan for vindkraft, og Sandnes kommune var positiv til utbygging i slike områder da konsesjonssaken ble behandlet. Vardafjellet Vindkraft AS fikk endelig konsesjon til vindkraftverket i 2017. Konklusjonen etter en totalavveiing, var at ulempene for naturmangfold var akseptable.
Når det gjelder Sandnes vindkraftverk, opphevet Olje- og energidepartement NVEs vedtak i saken og sendte søknaden tilbake til NVE for ny behandling i 2016. Behandlingen er nå stilt i bero, på grunn av manglende nettkapasitet. Jeg kan derfor ikke si noe om vurderingen av denne søknaden nå.
Jeg viser for øvrig til arbeidet med NVEs forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land. Departementet ba NVE om å levere et oppdatert kunnskapsgrunnlag om miljø- og samfunnsvirkninger ved vindkraftutbygging. Dette utgjør en selvstendig del av rapporten som nå er på høring.