Geir Inge Lien (Sp): Når vil regjeringen følge opp Stortingets vedtak nr. 1043, 20. juni 2017 og vedtak nr. 1043, 20. juni 2017 om utvidet bruk av omvendt voldsalarm?
Begrunnelse
Mange personer i Norge lever i frykt for vold. Omvendt voldsalarm er et svært viktig verktøy for å gi trygghet til voldsutsatte. Politiet bruker lengre tid på å etterforske straffesaker på grunn av lav kapasitet og knappe ressurser, bl.a. grunnet politireform og omstilling. Da tar det også lengre tid før det eventuelt blir domfellelse og straff. Regjeringen viser selv til dette i revidert nasjonalbudsjett som kom ut i dag. Her foreslår regjeringen å kutte utgiftene til særskilte straffesaksutgifter med 97,7 mill. kr, nettopp fordi politiet produserer langt færre straffesaker enn tidligere år.
Når politiet bruker lengre tid på å etterforske straffesakene, tar det også lengre tid før det eventuelt kommer en dom. Da er det særlig viktig å se på om omvendt voldsalarm kan gi flere voldsutsatte nødvendig trygghet i mellomtiden, for eksempel i de tilfellene hvor det er brudd på besøksforbud.
Både opposisjonen og regjeringspartiene har ved flere anledninger tatt til orde for å utvide bruken av omvendt voldsalarm, og dette har resultert i flere vedtak i Stortinget. Til tross for at det er bred enighet om å se på utvidelser av tiltaket, har ikke regjeringen levert på dette ennå. Jeg vil sterkt oppfordre regjeringen til å legge frem sak for Stortinget om muligheten for å utvide bruken av dette viktige verktøyet.
Det vises til bl.a. følgende stortingsvedtak:
Vedtak nr. 1043, 20. juni 2017
«Stortinget ber regjeringen utrede om omvendt voldsalarm bør kunne benyttes som et straffeprosessuelt virkemiddel, og rammene for slik bruk og komme tilbake til Stortinget på egnet måte med eventuelle forslag om dette.»
Vedtak nr. 630, 25. april 2017
«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om å utvide muligheten til å ilegge omvendt voldsalarm til blant annet til tilfeller ved brudd på besøksforbud.»