Skriftlig spørsmål fra Nina Sandberg (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1653 (2018-2019)
Innlevert: 16.05.2019
Sendt: 20.05.2019
Besvart: 24.05.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Nina Sandberg (A)

Spørsmål

Nina Sandberg (A): Hvorfor er det likevel ikke mulig å realisere flere byggeprosjekter på nåværende tidspunkt, og hva mener statsråden skal til for at midlene Stortinget har vedtatt til bygging av studentboliger skal gå til formålet?

Begrunnelse

Regjeringen sa i pressemelding datert 28. november 2018 at «Det kan bygges 1 200 ekstra studentboliger i 2019», og begrunnet dette med at:

«Økningen kommer som følge av at studentsamskipnadene ikke har greid å bygge så mange studentboliger som de har fått penger til over flere år. Grunnen er at tilskuddssatsene og kostnadsrammene har vært for lave. Derfor har nå regjeringen økt rammene og satsene, og tilskuddene skal også prisjusteres fremover. Dette skal bidra til at det blir enklere for studentsamskipnadene å få satt i gang byggeprosjektene sine.»

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: De senere årene har studentsamskipnadene hatt utfordringer med å holde oppe utbyggingstakten for studentboliger, og et økende antall tildelte tilsagn har blitt stående ubenyttet. Forsinkelsene har hatt ulike årsaker, men først og fremst har det vært en økende utfordring for samskipnadene å bygge studentboliger innenfor statens kostnadsrammer. Kostnadsrammene per hybelenhet stod uendret fra 2014 til 2018 samtidig som byggekostnadene økte over hele landet. I tillegg har mange nyere prosjekter vært svært tidkrevende å realisere, blant annet som følge av reguleringsprosesser på 3-4 år, noe som igjen har utfordret kostnadsrammene gjennom økning i byggekostnadene.
For å møte noen av utfordringene foreslo derfor regjeringen i revidert nasjonalbudsjett for 2018 å øke kostnadsrammene og satsene, etter anbefaling fra Husbanken, og som Stortinget sluttet seg til. Videre har regjeringen i statsbudsjettet for 2019 sørget for at satsene prisjusteres hvert år for å unngå økt sprik mellom byggekostnader og kostnadsrammer.
Bevilgningen til studentboliger over kapittel 270 post 75 skal dekke forventede utbetalinger til tilsagn som studentsamskipnadene faktisk igangsetter. Normalt følger utbetalingene en takt på 20 prosent det første året, 60 prosent det andre året og 20 prosent det tredje året. For tilsagn som ikke igangsettes, følger det heller ikke utbetaling av tilskudd. Hvis studentsamskipnadene ikke realiserer gitte tilsagn, eller det oppstår forsinkelser, blir det overført bevilgning fra ett år til neste, hvis ikke annet vedtas. I 2019 var det derfor rom for å lyse ut 3 400 tilsagn. Imidlertid søkte samskipnadene kun om tilsagn til å bygge 1 448 nye hybelenheter. Det innebærer at bevilgningen i 2019 overstiger forventede utbetalinger med 131,5 mill. kroner. I tillegg er det endringer i prognosene for utbetalingstidspunkt til pågående prosjekter som har ført til et mindrebehov i 2019 på til sammen 167 mill. kroner. I tråd med realistisk budsjettering foreslår derfor regjeringen å nedjustere bevilgningen med til sammen 298,5 mill. kroner i 2019. For 2020 skal bevilgningsbehovet dekke forventede utbetalinger i 2020.
Det kan være flere grunner til at samskipnadene ikke har sendt inn søknad om flere nybygg i 2019. En av grunnene kan være at det er blitt stilt krav om at prosjektene må være så gjennomarbeidede som mulig og klare til at byggingen kan igangsettes raskt. En annen grunn kan være at samskipnadene allerede har flere tilsagn som skal igangsettes og dermed ikke har kapasitet til å starte opp flere nye prosjekter. Etter at regjeringen i statsbudsjettet for 2019 varslet at tilskudd til studentboliger vil prisjusteres fremover, vil dessuten samskipnadene ha insentiver til å vente med nye søknader til nye prosjekter er klare. Et slikt insentiv vil gi redusert antall søknader i en overgangsperiode, men er ikke ventet å gi et permanent lavere nivå.
I desember 2018 leverte en arbeidsgruppe, nedsatt av Kunnskapsdepartementet, en rapport om studentboliger i Norge. Arbeidsgruppen hadde som formål å fremme forslag som gjør at de ressursene som er satt av til studentboligbygging brukes effektivt og fremtidsrettet. Kunnskapsdepartementet jobber nå med å vurdere forslag fra arbeidsgruppen som kan sikre en mer effektiv forvaltning av studentboliger.