Skriftlig spørsmål fra Margret Hagerup (H) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1673 (2018-2019)
Innlevert: 21.05.2019
Sendt: 22.05.2019
Besvart: 29.05.2019 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Margret Hagerup (H)

Spørsmål

Margret Hagerup (H): Hvordan vil landbruks- og matministeren sikre at Mattilsynet gir god veiledning, samt opprettholder sin tillit hos aktørene?

Begrunnelse

Mattilsynet er et statlig forvaltningsorgan som skal sikre forbrukerne trygg mat og sørge for god dyrehelse. Hovedoppgavene deres er å utarbeide forslag til, forvalte og rettlede om regelverk, føre et risikobasert tilsyn, og formidle informasjon og kunnskap, samt ha beredskap.
Mattilsynet er avhengige av tillit, både blant bønder, forbrukere og befolkningen for øvrig. Det har de siste årene kommet frem saker i media hvor aktører frykter for tilliten til Mattilsynet, og enkelte har gått ut og sagt at tilsynet oppfattes som fryktbaserte, ikke kunnskapsbaserte.
Det er alvorlig for norsk dyrehelse og trygg, ren mat dersom dette tillitsforholdet brytes. Aktørene er avhengige av åpenhet og dialog, for å sikre at prosedyrer følges og at god dyrehelse er prioritert. Mattilsynet og tilsynets ansatte fyller en svært viktig samfunnsrolle, og trygg mat er fundamentet for det bønder og andre matprodusenter jobber med.
Saken som kom frem i NRK 20. mai 2019 viser at Mattilsynet har hatt svikt i sine rutiner, og dette kan få alvorlige konsekvenser for tilliten deres. Beskrivelsene av prosessen antyder dårlig kvalitetssikring i alle ledd, og det er alvorlig det som har kommet frem. Videre oppfølging av denne saken vil være viktig.
Administrerende direktør i Mattilsynet, Harald Gjein, skrev i en gjestekommentar i Kjøttbransjen, nr. 6, 2017:

"Mitt mål er at Mattilsynet i enda større grad skal samspille smidig med brukerne våre, samtidig som produsentene er seg sitt store ansvar bevisst for at regelverket overholdes. Slik kan vi sammen sikre at norsk matproduksjon også i framtida skal være i verdenstoppen på mattrygghet og dyrevelferd. Dette er Norges store konkurransefortrinn."

Det er avgjørende for norsk matproduksjon at Mattilsynet samspiller med brukerne, for å sikre at Norge fremdeles skal være på verdenstoppen innen mattrygghet og dyrevelferd. Da må vi sikre at Mattilsynet er en aktør som oppleves både som et relevant tilsyn og en kunnskapsformidler og medspiller.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Jeg er enig med representanten Hagerup i det som omtales i begrunnelsen for spørsmålet, at den saken NRK omtalte om tilsyn hos en pelsdyrprodusent fra Rogaland viser store svikt både når det gjelder saksbehandling og håndtering av en av aktørene Mattilsynet skal føre tilsyn med.
Mattilsynet har en viktig oppgave i å sikre trygg matproduksjon, god plante- og dyrehelse, god dyrevelferd og trygg mat. At Mattilsynet nyter tillit er viktig både for aktørene langs matproduksjonskjeden og for norske forbrukere.
Departementet har i sin styring av Mattilsynet lagt stor vekt på at Mattilsynet skal opptre profesjonelt og servicerettet og legge vekt på konstruktiv dialog i møte med brukerne. God og tilpasset veiledning fra Mattilsynet er viktig både for aktørenes generelle kunnskap om regelverket, forståelse for hvorfor kravene er stilt og kunnskap om eventuelle løsningsalternativer for å etterleve dem. God veiledning vil også bidra til bevisstgjøring om den enkelte virksomhets eget ansvar for å etterleve regelverket, forebygge mangelfull praksis og/eller regelverksetterlevelse og gi forutsigbarhet i reaksjonsmåte overfor næringsutøverne.
Departementet har også i styringsdialogen tatt opp ulike problemstillinger rundt forvaltningskvalitet, blant annet med hensyn til hvordan Mattilsynet tolker regelverket og sikrer at brukerne er kjent med hvordan regelverket tolkes, herunder Mattilsynets bruk av veiledere og involvering av brukerne.
I etterkant av den konkrete saken har Mattilsynets administrerende direktør bedt om og blitt løst fra sin stilling. I tillegg har regiondirektøren og aktuell avdelings- og seksjonsleder midlertidig trådt tilbake fra sine lederroller mens pågående undersøkelser fortsetter.
Det vil være Mattilsynets nye leder som må lede arbeidet for å sikre at Mattilsynet gir god veiledning og opprettholder eller gjenoppretter tillit hos aktørene. Jeg vil følge nøye med på dette arbeidet.