Mona Fagerås (SV): Instituttene og nasjonale myndigheter har et felles ansvar for å få bukt med midlertidighetsproblematikken i akademia.
Hva konkret har ministeren foretatt seg for å nå målet om å redusere bruken av midlertidighet og vil ministeren i samarbeid med sektoren komme på banen med en konkret plan for hva begge parter kan bidra med?
Begrunnelse
En av verkebyllene i høyere utdannings- og forskningsfeltet er uten tvil det stadig tilbakevendende temaet om midlertidigheten i akademia.
Sist jeg og ministeren diskuterte dette var ifm. debatten om langtidsplanen for høyere utdanning og forskning.
Jeg ble dessverre ikke beroliget etter denne debatten. Ministeren la ansvaret over på institusjonene og pekte på at der er store rom universitetene og høyskolene ikke benytter seg av. Ministeren fremhevet riktignok sterkt at bruken av midlertidige ansettelser skal ned, men ville altså ikke ta et ansvar selv for å sørge for at så skjer. Dette mener jeg er en ansvarsfraskrivelse.
Jeg mener det er uakseptabelt at folk som gjør en viktig innsats i en viktig sektor skal gå årevis uten å få fast jobb. En av fem i denne sektoren er midlertidig ansatt. Dette er en ukultur! Det er også brudd på det vi i det norske samfunnet tar forgitt; fast ansettelse.
Skal universitetene og høyskolene bli mer attraktive karriereveier, med aktiv likestillingspolitikk haster det med å få redusert bruken av midlertidige ansettelser.
V har derfor foreslått at man i samarbeid med sektoren utarbeidet en langsiktig plan for hvordan oppnå det som jeg opplever er et felles mål; få ned midlertidigheten i akademia.
Jeg mener regjeringen har et ansvar og håper ministeren vil se konkret på hva som kan og må gjøres også fra deres side.