Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1680 (2018-2019)
Innlevert: 22.05.2019
Sendt: 22.05.2019
Besvart: 28.05.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Instituttene og nasjonale myndigheter har et felles ansvar for å få bukt med midlertidighetsproblematikken i akademia.
Hva konkret har ministeren foretatt seg for å nå målet om å redusere bruken av midlertidighet og vil ministeren i samarbeid med sektoren komme på banen med en konkret plan for hva begge parter kan bidra med?

Begrunnelse

En av verkebyllene i høyere utdannings- og forskningsfeltet er uten tvil det stadig tilbakevendende temaet om midlertidigheten i akademia.
Sist jeg og ministeren diskuterte dette var ifm. debatten om langtidsplanen for høyere utdanning og forskning.
Jeg ble dessverre ikke beroliget etter denne debatten. Ministeren la ansvaret over på institusjonene og pekte på at der er store rom universitetene og høyskolene ikke benytter seg av. Ministeren fremhevet riktignok sterkt at bruken av midlertidige ansettelser skal ned, men ville altså ikke ta et ansvar selv for å sørge for at så skjer. Dette mener jeg er en ansvarsfraskrivelse.
Jeg mener det er uakseptabelt at folk som gjør en viktig innsats i en viktig sektor skal gå årevis uten å få fast jobb. En av fem i denne sektoren er midlertidig ansatt. Dette er en ukultur! Det er også brudd på det vi i det norske samfunnet tar forgitt; fast ansettelse.
Skal universitetene og høyskolene bli mer attraktive karriereveier, med aktiv likestillingspolitikk haster det med å få redusert bruken av midlertidige ansettelser.
V har derfor foreslått at man i samarbeid med sektoren utarbeidet en langsiktig plan for hvordan oppnå det som jeg opplever er et felles mål; få ned midlertidigheten i akademia.
Jeg mener regjeringen har et ansvar og håper ministeren vil se konkret på hva som kan og må gjøres også fra deres side.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Fast ansettelse skal være hovedregelen i det norske arbeidslivet og regjeringens politikk på dette ble senest slått fast i Granavolden-plattformen. Kunnskapsdepartementet jobber derfor kontinuerlig med å redusere andelen midlertidige ansettelser i universitets- og høyskolesektoren.
Midlertidige tilsettinger gir utrygghet for den enkelte, og bidrar heller ikke til den langsiktigheten og faglige utviklingen som gir samfunnet offentlige tjenester av høy kvalitet. Jeg er derfor svært opptatt av at vi jobber målrettet for å redusere midlertidigheten i universitets- og høyskolesektoren raskt.
26. mars d.å. innkalte jeg til et rektormøte om midlertidigheten i akademia med noen utvalgte universitetet og høyskoler. Formålet var å avdekke tiltak og løsninger for å redusere midlertidigheten i UH-sektoren raskt. Jeg ba i rektormøtet om at ledelsen ved institusjonene må tørre å ta dristigere valg i forhold til å ansette i faste stillinger i større grad enn tidligere. I møtet besluttet institusjonene og Kunnskapsdepartementet (KD) å etablere en arbeidsgruppe som skal utarbeide en rapport med forslag til konkrete tiltak som kan bidra til å redusere midlertidigheten i sektoren.
Arbeidsgruppen, som består av HR-direktører fra åtte UH-institusjoner, holder sitt oppstartsmøte i KD 26. juni d.å. og skal ferdigstille sin rapport innen 31.12.2019.
UH-sektoren har etterlyst gode verktøy, konkrete tiltak og "best practice" for hvordan de selv kan redusere midlertidigheten ved institusjonene. Dette skal arbeidsgruppen konkretisere. Et viktig arbeid for gruppen blir også å synliggjøre relevante lover, regler og prosedyrer som skal benyttes bl.a. når finansiering opphører for enkelte stillinger. Det har kommet frem at dette ikke er tilstrekkelig kjent i UH-sektoren. Jeg vil følge arbeidsgruppens arbeid tett.
Det vil i tildelingsbrevene for 2020 bli gitt enda tydelige signaler om at midlertidigheten må ned. Midlertidighetsproblematikken i akademia tas også opp i alle vårens etatsstyringsmøter.