Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1716 (2018-2019)
Innlevert: 24.05.2019
Sendt: 27.05.2019
Besvart: 07.06.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): I 2014 hadde sauebønder i Grane store dokumenterte tap til bjørn. Miljødirektoratet signaliserte at dersom det var bjørn i området før beiteslipp skulle de tas ut. Da ble det leita etter spor på vårsnø, og det ble tatt ut to bjørner våren 2015. I dag er situasjonen i Grane den samme, med store tap av sau til bjørn i fjor. Men nå gis det ikke tillatelse til våruttak av bjørn.
Hva har endret seg fra 2014 til i dag, og hvilket råd vil ministeren gi til sauebøndene i området?

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Jeg er kjent med at Miljødirektoratet har gitt avslag på søknad om skadefelling av bjørn i Nordland. Avslaget deres er begrunnet med bestandssituasjonen for bjørn i Nordland og at det ikke foreligger en akutt tapssituasjon. Bjørnebestanden er under bestandsmålet, og det er påvist færre bjørner i Nordland (fra 11 bjørner i 2014 til 2 bjørner i 2018). Videre er skadeomfanget på sau er redusert (fra 329 sau/lam erstattet i 2014 til 143 sau/lam erstattet i 2018), og det er ikke påvist skader på sau så langt i 2019.
Vedtak fattet av Miljødirektoratet kan påklages til Klima- og miljødepartementet, og jeg vil derfor ikke kommentere denne saken nærmere nå. På generelt grunnlag vil jeg imidlertid vise til at det i tråd med rovviltforliket skal legges til rette for en videre vekst i bjørnebestanden slik at bestandsmålet for bjørn oppnås. Samtidig skal det tas hensyn til beitenæringen, og dette kan i noen situasjoner være krevende vurderinger. I tilfeller der forvaltningen kommer til at det ikke bør tillates felling av bjørn vil jeg vise til at vi har en god tilskuddsordning til forebyggende tiltak, og jeg mener det er viktig at den enkelte sauebonde eller beitelag kontakter Fylkesmannen for nærmere informasjon og dialog om eventuelle aktuelle tiltak. Videre er det slik at forvaltningen har en høy beredskap, følger situasjonen og vurderer tiltak fortløpende i ulike områder gjennom beitesesongen, for å sikre best mulig oppnåelse av den todelte målsettingen der vi skal oppnå bestandsmålene for rovvilt, samtidig som skadeomfanget på beitedyr er så lavt som mulig.