Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til eldre- og folkehelseministeren

Dokument nr. 15:1712 (2018-2019)
Innlevert: 24.05.2019
Sendt: 27.05.2019
Besvart: 04.06.2019 av eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Med dagens reelle utbyggingstakt av sykehjemsplasser og heldøgns omsorg, hvor mange plasser vil det mangle i forhold til behovet i hhv. 2025 og 2029?

Begrunnelse

I løpet av de neste tiårene vil det bli dobbelt så mange eldre, og behovet for sykehjemsplasser og heldøgns omsorg vil øke i takt med dette. Ber om en oversikt på hvor mange plasser det vil mangle utfra anslått behov i 2025 og 2029. Ber om at reell utbyggingstakt med ferdigstilte plasser fra 2013 og fram til i dag legges til grunn.

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Investeringstilskuddet til heldøgns omsorgsplasser i institusjon og omsorgsboliger ble innført i 2008. Formålet med investeringstilskuddet er å stimulere kommunene til å fornye og øke tilbudet av institusjonsplasser og omsorgsboliger for personer med behov for heldøgns helse- og omsorgstjenester uavhengig av alder, diagnose eller funksjonsnedsettelse.
Siden 2014 har regjeringen styrket investeringstilskuddet for å få flere og bedre heldøgns omsorgsplasser i sykehjem og omsorgsboliger. Regjeringen har lagt til rette for at det kan bygges og moderniseres et rekordstort antall heldøgns omsorgsplasser. I budsjettet for 2014 ble den statlige andelen av den maksimale kostnadene økt fra i snitt 35 pst til i snitt 50 pst. Sammen med momskompensasjon betyr det at staten dekker opp mot 70 pst av kostnadene ved en plass. Dette har gitt et rekordhøyt antall tilsagn om tilskudd etter at vi tok over.
Gjennom investeringstilskuddet er det siden 2008 lagt til rette for om lag 25 850 heldøgns omsorgsplasser. Regjeringen har i forslag til revidert budsjett foreslått å øke tilsagnsrammen i 2019 for å legge til rette for tilskudd til ytterligere 900 plasser. Med det har denne regjeringen lagt til rette for 15 500 plasser siden 2015. Til og med april 2019 er det gitt tilsagns om tilskudd til 21 497 plasser siden 2008.
Regjeringen har et mål om å øke antall heldøgns omsorgsplasser. Stortinget har ved behandlingen av Prop. 1 S (2018-2019) vedtatt å splitte investeringstilskuddet til heldøgns omsorgsplasser på to poster, én post for netto tilvekst av plasser og én post for rehabilitering og utskifting av plasser. 50 pst. av tilsagnsrammen skal nyttes til plasser som medfører netto tilvekst av heldøgns omsorgsplasser i kommunen, og resterende tilsagnsbeløp skal kunne nyttes til rehabilitering og utskifting av eksisterende plasser.
Før 2017 førte ikke Husbanken statistikk over hvor mange nybygg som medførte netto tilvekst av plasser og hvor mange som kom til erstatning for eksisterende plasser. Det er derfor ikke mulig å gi et eksakt beløp og en samlet oversikt over antallet plasser som er gått til netto tilvekst i årene frem til 2017. Etter at Husbanken begynte å registrere antallet plasser til netto tilvekst, er det gjennom investeringsordningen gitt tilsagn om tilskudd til 2155 heldøgns omsorgsplasser til netto tilvekst (til og med 2018). Disse tallene kan ikke sammenstilles med SSB/Kostra-tall ettersom tallene fra Husbanken kun omfatter de kommunene som har søkt og fått tilskudd gjennom investeringsordningen, og ikke alle kommuner. I investeringsordningen legges det videre til grunn at det tar 5 år fra tilsagn gis til alle byggene står ferdige og hele tilsagnsrammen har kommet til utbetaling. Det betyr at det kan ta flere år før man ser resultatene av flere tilsagn om tilskudd, høyere tilsagnsbeløp eller krav til netto tilvekst
Andelen eldre vil øke i årene fremover, spesielt eldre over 80 år. Mange vil leve gode og aktive år som pensjonister, men vi forventer økt etterspørsel etter helse- og omsorgstjenester, særlig blant dem over 80. Så lenge man føler seg trygg i sitt eget hjem foretrekker de fleste å bo hjemme. For de sykeste er det sykehjem som er løsningen. Men det finnes også en gruppe som ikke føler seg trygg hjemme, men som heller ikke har behov for sykehjemsplass. For de vil f.eks. bedre hjemmebaserte tjenester kombinert med korte avlastningsopphold eller heldøgns omsorgsplasser være løsningen.
Den demografiske utviklingen gjør at vi må tenke nytt. Vi må blant annet se på hvordan vi kan utnytte teknologi enda bedre, hvordan arkitektur kan bidra til bedre utforming av boliger og nærmiljø og hvordan vi kan få bedre brukerinnflytelse. Det gjør vi blant annet gjennom å skape et aldersvennlig Norge som skal bidra til at eldre kan planlegge egen alderdom og bruke sine ressurser og evner så lenge som mulig, utredning av framtidens boformer og tiltakene for aktivitet, forebygging og helsefremmende arbeid i våre nye kvalitetsreform for eldre- Leve hele livet.
Vi trenger samtidig kunnskap om behov for utbygging av heldøgns omsorgsplasser å årene framover. Regjeringen og KS har derfor inngått et løpende plansamarbeid for å få bedre oversikt over behovet for utbygging av heldøgns omsorgsplasser.. I 2016 utarbeidet partene rapporten Rom for omsorg, som ble behandlet i konsultasjonsmøte med KS 26.oktober 2016.
I Rom for omsorg tas det i utgangspunkt i SSBs framskrivning i rapport av juni 2016 (Holmøy et al 2016) og KS sine undersøkelser samme år om heldøgns omsorgsplasser i landets kommuner. Under forutsetning av jevn utbyggingstakt fram mot 2030, anslås det i rapporten et gjennomsnittlig årlig investeringsbehov på pluss/minus om lag 2500 plasser pr år. I dette tallet inngår både renovering/utskifting og netto tilvekst av heldøgns omsorgsplasser. Sett i forhold til den demografiske utvikling, vil tallet være noe lavere i begynnelsen og høyere i slutten av perioden.
Gjennomsnittlig er det gitt tilsagn om tilskudd til 2521 plasser per år under denne regjeringen. Dette viser at vi er i rute med å følge opp anslått gjennomsnittlig årlig investeringsbehovet på 2500 plasser fra 2016 til 2030. Hvor stor den årlige tilsagnsrammen vil være framover, vil regjeringen komme tilbake til i budsjettframlegget for det enkelte år.