Arne Nævra (SV): I den nylig utgitte boka Polar Bears and Humans og i nyhetsoppslag om det samme, framgår det at Norge er verdens nest største importør av isbjørnskinn. Alt tyder på at Norge enten bryter CITES-regelverket eller i beste fall lukker øynene for deler av det, f.eks. ved at Norge ikke krever at hvert skinn har tag eller at skinnene kommer fra områder som har bærekraftig avskytning.
Hva vil statsråden gjøre for at norske myndigheter udiskutabelt følger CITES-krav til import av isbjørnskinn og hindre omgåelse av dem?
Begrunnelse
Det er oppsiktsvekkende opplysninger forfatteren, Ole Jørgen Liodden, kommer med i sin nye bok. Hvem ante at Norge er verdens nest største importør av isbjørnskinn.
CITES-regelverket som regulerer internasjonal handel med rødlistearter stiller flere krav til en sikker handel av produkter fra slike arter. For isbjørnskinn er dette relevant:
1. Det skal dokumenteres at dyret er lovlig skutt, dvs. at skinnet skal ha CITES-papirer OG tag som beviser dette.
2. Skinnet skal være fra dyr skutt i et område der det er bærekraftig forvaltning. Canada, som er største eksportør, kan bare vise til to territorier (muligens tre) der dette kravet kan sies å være innfridd. Kanadiske myndigheter sier selv at seks av territoriene viser nedgang i isbjørnbestandene. Det eksporteres (og importeres til Norge) mange skinn fra territorier uten bærekraftig avskytning.
CITES-regelverket sier dessuten at dersom etterspørselen etter produktene (i dette tilfelle isbjørnskinn) øker kraftig, skal handelsregimet revurderes. Etterspørselen HAR økt kraftig de seinere år!
Dessuten slås det fast at føre-var-prinsippet skal gjelde. Hvor alvorlig tas det?
Mye tyder på at norske myndigheter ikke har tatt dett spørsmålet om CITES-regelverket alvorlig når det gjelder import av isbjørnskinn. Det ligger også store muligheter for å trikse og mikse med regelverket, ikke minst siden Svalbard er involvert. I følge NRK-oppslag 26.5.19 frykter seksjonssjef Ragnar Dahl i tolletaten at det er enkelt å jukse:
"Svalbard er avgiftsfritt område, og tolletaten har liten kontroll på varer som kun går i transitt gjennom Norge til Svalbard. Det er fullt mulig å fjerne merkingen på skinn, og sende dokumentasjon på at bjørnen er skutt lovlig tilbake til Canada, slik at den kan benyttes igjen på en ulovlig skutt bjørn."
Vi snakker her om at Norge er en viktig brikke i en handel med skinn fra en art som globalt er aller mest utsatt for de globale klimaendringene og som burde hatt all den beskyttelse som vi kan gi den.
Det hører også med i bildet at de eneste som har tillatelse til å jakte isbjørn i Canada, urbefolkningen, i sum tjener svært lite på både utleie av trofejakt og egen jakt.
NRK: https://www.nrk.no/norge/norge-verdens-nest-storste-importor-av-isbjornskinn-1.14523783