Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1722 (2018-2019) Innlevert: 28.05.2019 Sendt: 28.05.2019 Besvart: 04.06.2019 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad
Per Olaf Lundteigen (Sp): Kan statsråden orientere og gi oss dokumentasjon på all kontakt mellom EU-organer/-institusjoner og Norge i arbeidet med hvordan skrentesjuka skal behandles i Norge?
Olaug Vervik Bollestad: Skrantesjuke er en prionsjukdom hos hjortedyr. Tiltak mot prionsjukdommer hos dyr er regulert i et felles regelverk, TSE-forordningen, som er en del av EØS-avtalen. TSE-regelverket ble utarbeidet som en følge av utbruddet av kugalskap sent på 1980-tallet. Forordningen åpner for utfyllende bestemmelser i de enkelte land, noe vi også har fastsatt for skrantesjuke.Norske myndigheter har hatt god dialog med myndighetene i EU om tiltakene mot skrantesjuke. Norske myndigheter har deltatt i mange møter i Brussel, både i EU-kommisjonens arbeidsgruppe for prionsjukdommer og i EU-kommisjonens Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed hvor det voteres over regelverk. EU-kommisjonen fastsatte høsten 2016 et særskilt beskyttelsesvedtak rettet mot Norge, samt deler av Sverige og Finland. Rettsakten ble utarbeidet av EU-kommisjonen i samarbeid med Norge, og Mattilsynet hadde også flere møter med Sverige og Finland for å drøfte hensiktsmessige regler.EU-kommisjonen foreslo senere å kreve testing av alt hjortedyrkjøtt fra land med skrantesjuke før det kunne omsettes på EU-markedet. Forslaget er foreløpig utsatt etter sterk motstand fra Norge, Sverige og Finland. Både Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Landbruks- og matdepartementet har deltatt i flere møter med EU-kommisjonen om saken.Norske synspunkter og forskningsresultater ved Veterinærinstituttet har vært svært viktige for EU sin utsettelse av kravet om testing. Landbruks- og matdepartementet har også hatt møte med EUs kommissær for helse- og mattrygghet, Vytenis Andriukaitis, i Oslo, for å diskutere saken. EU-kommissæren uttalte at han var imponert og roste norske myndigheters håndtering av sjukdommen.Skrantesjuke har også vært tema i møter mellom gruppen av Chief veterinary officers både i Norden og i EU. Videre har Mattilsynet orientert ESA, EFTAs overvåkingsorgan, om situasjonen og holdt foredrag på flere andre møtearenaer.Det kan også nevnes at en medarbeider fra NMBU har orientert EFSA (Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) under møter i Parma, og at representanter fra Veterinærinstituttet og Universitetet i Tromsø deltar i EFSA-grupper som foretar risikovurderinger av CWD for EU-kommisjonen.Jeg føler et stort ansvar og en internasjonal forpliktelse for å gjennomføre tiltak for å forsøke å bekjempe og hindre at skrantesjuke sprer seg i Norge og til andre land.