Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:1743 (2018-2019)
Innlevert: 30.05.2019
Sendt: 31.05.2019
Besvart: 07.06.2019 av helseminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil helseministeren fremme konkrete tiltak til endringer som sørger for at Norge følger opp nylig vedtatt resolusjon i Verdens helseorganisasjon (WHO) der medlemslandene blir oppfordret til å offentliggjøre sine reelle legemiddelpriser?

Begrunnelse

Verdens helseorganisasjon (WHO) har med sine 194 medlemsland vedtatt en resolusjon som skal bidra til mer åpenhet i markedene for legemidler. I resolusjonen blir medlemslandene oppfordret til å offentliggjøre sine reelle legemiddelpriser. Regjeringen har til nå vært tydelig imot å gjøre tiltak for å bidra til mer åpenhet om legemiddelpriser i Norge. Tvert imot har regjeringen godkjent en praksis der alle legemiddelpriser som blir oppnådd gjennom anbudskonkurranser eller forhandlinger, systematisk blir unntatt offentlighet (ref. brev fra HINAS til alle landets helseforetak 21.mars 2016). Hemmelighold av legemiddelpriser i Norge baseres ikke på en vurdering av hver enkelt sak, men kommer av en generell beslutning om at alle legemiddelpriser som oppnås gjennom forhandlinger eller anbudskonkurranser, skal holdes hemmelige. I Norge er det dessuten ingen begrensninger i dag på hvor lenge hemmeligholdet av legemiddelprisen skal kunne vare, etter et anbud/forhandling er avsluttet. Prisene kan i praksis holdes skjult i ubegrenset tid.
I pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet datert 29.05.2019 blir det ikke på noen måte signalisert at regjeringen har tenkt å etterkomme resolusjonens oppfordring til landene om å offentliggjøre sine reelle legemiddelpriser.
Regjeringen og helseministeren fastholder sin argumentasjon om at åpenhet om legemiddelmiddelpriser er noe som Norge må samarbeide med andre land om. Dette på tross av at åpenhet om legemiddelpriser var praktisert i Norge helt frem til 2016, og at dagens regjeringen på selvstendig grunnlag innførte hemmelighold av medisinpriser uten at dette var et resultat av et samarbeid med andre land. Spørsmålsstiller mener at Norge har et stort ansvar internasjonalt for å bidra til åpenhet og følge opp WHO sin resolusjon. Det blir feil å kun lene seg på andre lands vilje uten selv å ta ansvar for tiltak som bidrar til mer åpenhet om legemiddelpriser.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg er glad for at Verdens helseforsamling siste uken i mai vedtok resolusjonen. Det viser at landene har en felles vilje til økt åpenhet i legemiddelmarkedene. Norge spilte en aktiv rolle under forhandlingene, og jeg ser resolusjonen som et viktig første steg mot mer åpenhet rundt legemiddelprisene.
Jeg har hele veien vært klar på at Norge ikke kan iverksette ensidige norske tiltak. Norge er et lite land og helt avhengig av import av legemidler. Legemiddelmarkedene er globale og vi er prisgitt de globale legemiddelfirmaenes prisstrategi. Dersom Norge stiller særskilte krav, sammenliknet med andre land, risikerer vi at det svekker norske pasienters tilgang til legemidler.
Slik legemiddelmarkedet fungerer i dag, mener jeg at må det foreligge en bred internasjonal tilslutning, som etablerer en reell åpenhet om legemiddelpriser, før intensjonen med denne resolusjonen kan følges opp i praksis.
Jeg vil nå arbeide aktivt for at viljen til åpenhet følges opp. Vi vil følge opp saken i WHO og andre internasjonale fora, og gå i dialog med andre land om videre oppfølging av resolusjonen.