Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1758 (2018-2019)
Innlevert: 31.05.2019
Sendt: 03.06.2019
Besvart: 11.06.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hvilke ambisjoner har statsråden for at Høgskolen i Østfold skal være en medspiller i arbeidet med dekommisjonering, og vil studietilbudet bli tilpasset behovet for kompetanse og arbeidskraft?

Begrunnelse

I juni 2018 vedtok IFEs styre å ikke starte opp Haldenreaktoren igjen, samt ikke søke om ny driftskonsesjon når den nåværende konsesjonen utløper i 2020. Haldenreaktoren skal dekommisjoneres. I Halden har vi nå muligheten til å sette gullstanderen for sikker dekommisjonering. Arbeidet som skal gjøres i Halden kan bli et rammeverk og forbilde for andre land som skal i gang med å avvikle sine reaktorer. Dette er omfattende arbeid som kommer til å kreve arbeidskraft med riktig kompetanse. Institutt for energiteknikk (IFE) har i mange år vært et lokomotiv for næringsutbygging og en samarbeidspartner for Høgskolen i Østfold. Mange bedrifter innenfor ulike felt har sitt utspring fra kompetansemiljøet på IFE. Dette er verdifulle ringefekter vi må ta vare på.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Samarbeid med omverden, både arbeidslivet og instituttsektoren, er en sentral del av universiteters og høyskolers samfunnsoppdrag. Som forsknings- og høyere utdanningsminister har jeg vært tydelig i min forventning til institusjonene om at dette er en oppgave som skal prioriteres. Mange universiteter og høyskoler lykkes godt med dette og har utstrakt grad av samarbeid med aktører i sine regioner innenfor både forskning og høyere utdanning. Høyskolen i Østfold (HiØ) er særlig opptatt av sitt nærområde, og har som mål å levere på regionale, men også nasjonale, kunnskapsbehov. Samarbeidet med det lokale nærings- og arbeidslivet er betydelig og de har blant annet et tett og veletablert samarbeid med IFE.
Universiteter og høyskoler har, og skal ha, stor grad av autonomi og faglig frihet. Dette er blant annet nedfelt i Lov om universiteter og høyskoler § 1-5. Hvordan HiØ løser sine oppgaver innenfor utdannings- og forskningssamarbeid er derfor opp til institusjonen selv. Det er imidlertid min vurdering at HiØ løser dette på en god måte, noe tilbakemeldingen fra departementet til HiØ i etatsstyringen 2019 også reflekterer.
Norsk nukleær dekommisjonering (NND) ble i 2018 opprettet som et nasjonalt organ for opprydding etter Norges den nukleære virksomheten ved IFEs anlegg på Kjeller og i Halden og for sikker håndtering av nukleært avfall. Oppgavene skal utføres på en måte som sikrer tillit i samfunnet og befolkningen. NNDs myndighet, ansvar og faste oppgaver framgår av hovedinstruksen for NND og i tildelingsbrevet fra Nærings- og fiskeridepartementet for 2019. NND skal i 2019 prioritere å bygge opp organisasjon for å kunne overta forskjellige utredningsoppgaver, gi oppdrag til IFE og følge opp disse. Hvorvidt dette også inkluderer et samarbeid med HiØ om relevant kunnskap og kompetanse innenfor de rammene som er gitt av departementene er opp til NND å vurdere.