Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Mener statsråden det er i tråd med politireformen at synligheten og nærværet av politi ute blant folk på Romerike reduseres, er Øst Politidistrikts avvikling av beredskapsinstruksen for Romerike avklart med departementet, er statsråden enig med politimesteren i at Øst politidistrikt ikke mottar tilstrekkelige bevilgninger til å ivareta beredskapsinstruksen innenfor sitt ordinære lønnsbudsjett, og vil statsråden foreta seg noe for å sikre politiberedskapen på Romerike?
Begrunnelse
Gjennom en artikkel i Romerikes Blad 31. mai fremkommer det at ledelsen i Øst politidistrikt innrømmer at det ikke er mer synlig politi ute i gata i dag enn før politireformen.
Politiet på Romerike har de ni siste årene operert etter en instruks som skal sørge for at det alltid befinner seg minst fem politipatruljer (ti tjenestemenn og -kvinner) i distriktet. Forrige uke ble denne ordningen avsluttet av politimesteren i Øst politidistrikt. Videre er det ikke krav til at det skal være flere innsatsledere på vakt i politidistriktet.
Smeller det på Romerike, kan man fra nå av risikere at det er null patruljer i området og én innsatsleder for hele Øst politidistrikt på jobb. Leder for politiets geografiske driftsenhet på Romerike (GDE Romerike) erkjenner overfor Romerikes Blad at det også i det daglige vil kunne være færre patruljer på Romerike enn før.
Av artikkelen i Romerikes Blad fremkommer sterk bekymring og klare advarsler fra de tillitsvalgte i politiet:
"Jeg er svært bekymret for den utviklingen vi ser nå. Minimumsbemanningen man har hatt på Romerike siden 2010 var grundig begrunnet, og nå velger altså ledelsen i Øst politidistrikt å gå bort fra denne, sier Per Otto Kolsvik i Politiets Fellesforbund – som ikke er i tvil om at beredskapen på Romerike svekkes ved at man går bort fra beredskapsinstruksen fra 2010."
Ifølge artikkelen det for cirka en måned siden nedsatt en arbeidsgruppe som skulle se på hvordan man best mulig kan disponere patruljemannskapene i Øst politidistrikt. Arbeidsgruppen skal etter planen legge fram sitt arbeid etter sommeren. Trass i dette ble altså beredskapsinstruksen fjernet allerede forrige uke, noe som i følge politimesteren blant annet skyldes økonomiske årsaker:
"Vi er ærlige på at vi må spare penger, og det har kostet 1,2 millioner kroner så langt i år i overtid bare for å tilfredsstille den instruksen."