Skriftlig spørsmål fra Lene Vågslid (A) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1785 (2018-2019)
Innlevert: 04.06.2019
Sendt: 05.06.2019
Besvart: 12.06.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr

Lene Vågslid (A)

Spørsmål

Lene Vågslid (A): På hvilken måte er AP, SV og SPs forslag av 14. mars 2019 om at regjeringen må sikre at verktøyene PATRIARK og SARA er tilstrekkelig implementert i politidistriktene, at de faktisk er i bruk, og at politibetjentene har mottatt tilstrekkelig opplæring, ivaretatt slik regjeringspartiene mente i innstilling Innst. 189 S (2018-2019) sett i lys av dagens situasjon?

Begrunnelse

14. mars 2019 behandlet Justiskomiteen følgende forslag fra AP, SV og SP:

"Stortinget ber regjeringen sørge for at verktøyene PATRIARK og SARA er tilstrekkelig implementert i politidistriktene, at de faktisk er i bruk, og at politibetjentene har mottatt tilstrekkelig opplæring."

Dette ble stemt ned av H, FrP, V og KrF. Regjeringspartiene skrev følgende i innstillingen:

"Disse medlemmer viser videre til at risikovurderingsverktøyene SARA og PATRIARK skal tas i bruk i alle politidistrikt, og et av tiltakene i opptrappingsplanen mot vold og overgrep er at dette prøveprosjektet skal evalueres. Prosjektet har levert gode resultater i prøveperioden, og Justis- og beredskapsdepartementet følger opp den videre bruken av disse. Forslagsstillerne sitt forslag nummer 5 er altså allerede ivaretatt av regjeringens arbeid med verktøyene."

På TV2 DATO kunne vi lese om nok en tragisk og grusom partnerdrapssak. I Saken kommer det også frem at Politidirektoratet har bestemt at alle partnervoldsaker skal risikovurderes for å vurdere sjansen for at volden gjentar seg. En slik vurdering ble ikke gjennomført i denne saken i følge Tv2 sin sak.
Videre kan TV2 vise til tall som er innhentet av politiforum viser at Øst politidistrikt i 2018 gjennomførte risikovurdering i kun 120 av 680 partnervoldsaker, altså snaut 18 prosent. Det er lavest i landet. Tallene viser at andelen er lav i flere av landets politidistrikt, til tross for at forebygging av vold i nære relasjoner er en uttalt prioritet.
I Riksadvokatens rundskriv med mål og prioriteringer for straffesaksbehandling i 2019 ligger straffeforfølging av voldsutøvelse som øverste prioritet, sammen med drap og alvorlige voldslovbrudd som setter liv og helse i fare, ildspåsettelser, og vold mot barn
Tillitsvalgte har flere ganger slått alarm over ressurssituasjonen i politidistriktet, på linje med varslene som kommer fra flere andre distrikter. Det er en forutsetning at distriktene har ressurser og kapasitet for å kunne implementere verktøyene og gi de ansatte tilstrekkelig opplæring.

Jøran Kallmyr (FrP)

Svar

Jøran Kallmyr: Politiets risikovurderingsverktøy SARA og PATRIARK har stor verdi når det gjelder å forebygge og hindre gjentatt alvorlig vold i nære relasjoner. Bruken øker tryggheten for den voldsutsatte og setter politiet bedre i stand til å iverksette riktig beskyttelsestiltak.
Det er satt som krav fra Politidirektoratet at politidistriktene skal foreta risikovurdering i samtlige partnervoldssaker.
Det er satt i verk flere tiltak for å sikre god opplæring i bruken av risikovurderingsverktøyene. I forbindelse med implementeringen av SARA gjennomførte Politidirektoratet i 2013/2014 en omfattende nasjonal opplæring. Opplæringen ble fulgt opp med utarbeidelse av en veileder i 2014. Ansvar for opplæring av egne mannskaper tilligger nå politidistriktene.
I 2017 ble politidistriktene pålagt å implementere og ta i bruk risikovurderingsverktøyet PATRIARK (æresrelatert vold), og opplæring ble gjennomført november/desember 2017.
På oppdrag fra Politidirektoratet har Kompetansesentrene for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri (SIFER) gjennomført regionale- og nasjonale kurs og fagsamlinger for SARA-koordinatorer og Patriark-ansvarlige i politidistriktene.
Når det gjelder bruken av SARA rapporterer flere distrikter om utfordringer knyttet til gjennomføring av risikovurdering i samtlige partnervoldsaker. Utfordringene knytter seg til ressurser, kontinuitet av personell og kapasitet. Situasjonen følges imidlertid tett fra Politidirektoratet, og det er blant annet innført en mer ensartet rapportering fra politidistriktene. Samtidig viser erfaringer at det kan være behov for å vurderer behovet for å innføre en enklere risikovurdering i en kartleggingsfase. En slik vurdering vil kunne starte opp allerede i løpet av høsten 2019.
Når det gjelder implementering og bruk av risikovurderingsverktøyet PATRIARK fremkom det ved årsrapporteringen fra politidistriktene til Politidirektoratet i 2018 at de fleste distriktene har implementert og/eller har tatt i bruk dette verktøyet
Jeg har også fått opplyst at Politidirektoratet i mars 2019 avholdt en to-dagers samling for politidistriktenes SARA-koordinatorer og Patriark ansvarlige. Målsettingen med seminaret var å identifisere tiltak for å øke distriktenes måloppnåelse hva gjelder bruk av risikovurderingsverktøyene SARA:SV og PATRIARK.
Etter min vurdering vil summen av de tiltak som allerede er igangsatt fra Politidirektoratets side eller er under planlegging utgjøre et vesentlig bidrag i arbeidet for å sikre økt bruk av risikovurderinger i politiet. Jeg vil imidlertid følge utviklingen nøye.