Marian Hussein (SV): Institutt for samfunnsforskning (ISF) publiserte 6. juni 2019 en rapport om erfaringer og konsekvenser ved regjeringens tilbakekallspolitikk. Rapporten viser at dagens tilbakekallspraksis gir seg utslag i dårligere livskvalitet og fører til en bråstopp i integreringen.
Hvordan vurderer statsråden forholdet mellom de ressursene regjeringen nå bruker på tilbakekallsaker versus den påkjenningen dette medfører for integreringen til familiene som rammes?
Begrunnelse
UDI har de siste årene opprettet flere enn 8000 saker hvor de vurderer å trekke tilbake oppholdstillatelsen til flyktninger og andre migranter. Av de 8000 sakene er det rundt 1000 personer som er under 18 år med egen sak, av disse er 500 under 10 år. Mange av tilbakekallssakene påvirker også indirekte barn og ungdom som er født og/eller har sin oppvekst i Norge.
Mange av disse tilbakekallssakene har blitt hengende uten avklaring, og i så mye som 75 prosent av dem var det ikke gjort et endelig vedtak i desember 2018. I sakene som var behandlet, endte kun et fåtall med at oppholdstillatelsen faktisk ble tilbakekalt. Og flertallet av de berørte venter fortsatt.
Regjeringen har tidligere varslet at de vil komme med en sak til Stortinget før sommeren 2019 om endringer i statsborgerloven om domstolsbehandling av saker om tilbakekall av statsborgerskap. Også dette lar vente på seg. En av anbefalingene i ISFs nylig lanserte rapport var at myndighetene må veie ressursene som blir brukt på dagens tilbakekallspolitikk opp mot de kostnadene dette medfører for de personene som rammes.