Skriftlig spørsmål fra Solveig Skaugvoll Foss (SV) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1867 (2018-2019)
Innlevert: 14.06.2019
Sendt: 14.06.2019
Besvart: 20.06.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Solveig Skaugvoll Foss (SV)

Spørsmål

Solveig Skaugvoll Foss (SV): Selv om tilstanden til vikingskipene på Bygdøy har vært kjent lenge, har ikke penger kommet på plass for å sette inn de nødvendige tiltak for å redde dem. Verken i forrige statsbudsjett eller i det reviderte statsbudsjettet foreslår regjeringa penger til dette. Tid har alt å si i denne saken.
Når kan vi vente oss at Universitetet i Oslo og deres arbeid med nytt Vikingtidsmuseum får pengene de trenger til å redde skipene?

Begrunnelse

Statsråd Nybø svarte godt til stortingsrepresentant Åslaug Semb-Jacobsen i spørretimen 22. mai, samt på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Nina Sandberg 29. mai, om hva som er status rundt Vikingtidsmuseet på
Bygdøy og hva som har skjedd i saken fram til nå. Statsråden har også i andre sammenhenger vist et ekte engasjement for å berge vikingskipene som det nå er funnet urovekkende bevegelser i. Likevel gjøres ingen grep for å få oss ut av den uholdbare situasjonen der vi sitter på en betydelig del av verdens kulturarv og lar den råtne bort.
En ny 3D-scanning av Gokstadskipet bekrefter alvoret: i løpet av fem år har bordgangene i øvre del av skipet ved stevnene trukket seg inn mot senter av skipet, de øvre bordgangene midt i skipet begynt å bevege seg utover, og undersiden av skipet bevegd seg ned mot gulvet.
Vikingskipene er i dag utsatt for store temperatursvingninger og ujevn luftfuktighet. I tillegg er det registrert vibrasjoner i gulvet, og støttestrukturen rundt skipene gir en ujevn vektbelastning som fører til at skipsplankene sprekker opp. Det eneste som stopper Norge fra å ta ansvar for disse skipene er at det økonomiske handlingsrommet mangler.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg vil nok en gang understreke at skipene og samlingene ved Vikingtidsmuseet på Bygdøy er unike skatter og blant vår viktigste verdensarv. Denne arven skal vi ta vare på. Derfor har regjeringen i Granavolden-plattformen slått fast at vi vil starte arbeidet med bygging av nytt vikingtidsmuseum. Byggeprosjektet har en forventet kostnad på inntil 2 mrd. kroner. Dette er en betydelig investering som det er naturlig å ta stilling til i det ordinære statsbudsjettet.
Det er Universitetet i Oslo (UiO) som har det løpende ansvaret for sikring av samlingen som også inkluderer Gokstadskipet. Jeg forutsetter at UiO tar dette ansvaret og prioriterer dette innenfor sine budsjettrammer inntil nybygget kommer på plass.
Regjeringen har i de senere år bidratt til at UiO har kunnet gjøre flere grep for å sikre skipene og gjenstandene mot forfall. Siden 2012 er det benyttet 85 mill. kroner til prosjektering av byggeprosjektet og ytterligere 15 mill. kroner til sikringsprosjektet som er en del av dette. Sikringsprosjektet skal gi trygghet for at skipene tåler å bli flyttet på og ikke utsettes for fare under byggingen av det nye museet. Videre har forskningsprosjektet Saving Oseberg fått tildelt til sammen 40 mill. kroner fra 2015 til 2019. Hovedårsaken til at samlingen er i fare er at gjenstandene brytes ned innenfra. Samlingene er konservert med alun, som var en anerkjent metode på den tiden skipene ble gravet frem i 1904. Vi vet nå at metoden fører til at trematerialet forvitrer og brytes ned. Forskning på nye konserveringsmetoder og begrensning av skadeomfang er derfor svært viktig og forskningsprosjektet Saving Oseberg er sentralt i dette arbeidet.