Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1905 (2018-2019)
Innlevert: 19.06.2019
Sendt: 20.06.2019
Besvart: 01.07.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): RIBO og Vev-Al-Plast i Saltdal har gjennom mange år utviklet en Samhandlingsmodell som kan dokumentere gode resultater. NTNU kan vise til at 48 % av ungdommene som har vært inne i opplegget kommer i ordinært arbeid, i tillegg er flere i et utdanningsløp. For å utnytte mulighetene i modellen er det behov for flere AFT-plasser på Vev-Al-Plast, slik at AFT-plassene administrert av NAV følger opp Helse Nords antall plasser på RIBO.
Kan ministeren følge opp dette slik at antallet unge uføre kan reduseres?

Begrunnelse

Et framtidsrettet samarbeid (Fra RIBOs hjemmeside)

Torsdag 4. april 2019 presenterte RIBO og Vev-Al-Plast sin Samhandlingsmodell som er utviklet gjennom mange år i Saltdal på et seminar i Bodø.
På seminaret ble også forskningsrapporten fra NTNU presentert av psykologiprofessor Torbjørn Rundmo. Den dokumenterer svært gode resultater. De har forsket siden 2011, og rapporten viser at 48 % av ungdommene som har vært inne i opplegget i dag er i arbeid i tillegg til at flere er i utdanningsløp. Dette betyr store besparelser for samfunnet og ikke minst bedre livskvalitet for de ungdommene det gjelder. Det er tross alt det viktigste. For hver ungdom som kommer seg ut av uføretrygd og inn i ordinært arbeid sparer samfunnet mellom 10 og 15 millioner i rene trygdeutbetalinger. Da har man ikke tatt med seg gevinsten av verdiskapning, økt livskvalitet og alle de andre positive effektene av å være i arbeidslivet.
RIBO og Vev-Al-Plasts samhandlingsmodell er unik i nasjonal sammenheng, og vårt ønske er at flere ungdommer i hele landet skal få muligheten til et tilsvarende tilbud.
Derfor ønsker vi i samarbeid med Vev-Al-Plast å bidra til dele denne opparbeidede kunnskapen for å få dette til. Vi ser potensialet i ungdommen og vi vil at alle skal få muligheten til å komme seg videre for å kunne bidra og det aller viktigste; Bli sett, bli hørt, bli respektert og forstått.

Forskningsrapporten fra NTNU som det vises til er denne:
«The effects of a rehabilita_on programme for
marginalised young adults with psycosocial problems»
v/ Torbjørn Rundmo, Dr.Philos. & Fil.Dr.hc.
Professor of community psychology, NTNU.

RIBO
https://www.ribo.no/162-et-framtidsrettet-samarbeid.

Vev-Al-Plast
https://vap.no/?id=572488216

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Ansvaret for å fordele midler til arbeidsmarkedstiltak, både geografisk og på tiltakstyper, er delegert til Arbeids- og velferdsetaten. Jeg har tillit til at det lokale NAV-kontor og Arbeids- og velferdsetatens fylkesledd har kunnskap om lokale forhold og egne brukeres behov og forutsetninger, og at dette gjør dem i stand til å ta riktige beslutninger om tjenestetilbudet.
I spørsmålet viser representanten Mossleth til en evaluering fra NTNU som rapporterer om at 48 % av deltakerne i Saltdals-modellen kom i jobb. Dette resultatet avviker fra Arbeids- og velferdsetatens egne erfaringer med tiltaket. NAV Nordland forteller at innrapporterte tall fra arrangøren Vev-Al Plast viser lav formidling til jobb og utdanning. For 2018 og så langt i 2019 ligger formidlingsprosenten på under 20 %. Dette samsvarer også med NAVs egne registerdata på overgang til arbeid fra AFT. NTNUs resultater bygger på selvrapporterte data basert på spørreskjema.
Jeg er enig med representanten i at det er viktig å redusere antall unge uføre. En del av Arbeids- og velferdsforvaltningens brukere har sammensatte problemer som må løses gjennom samarbeid mellom Arbeids- og velferdsforvaltningen og andre offentlige tjenesteytere. Jeg mener derfor det er viktig å unngå "silotenking", og i stedet samarbeide om helhetlige og gode løsninger for den enkelte. Jeg ønsker å legge til rette for samarbeid på tvers av sektorene, og jeg er opptatt av at Arbeids- og velferdsetaten også tilstreber seg å finne gode løsninger i samarbeid med lokale eller regionale partnere.
Ifølge NAV Nordland har Vev-Al Plast i en årrekke disponert 14 plasser knyttet til samarbeidet med RIBO. Nordland har ikke foretatt noen reduksjon hos Vev-Al Plast. At antall plasser på Vev-al-Plast er redusert, kan skyldes at Møre og Romsdal hadde 5 AFT plasser hos Vev-Al Plast som var forbeholdt RIBO. Disse plassene ble svært sjelden brukt på grunn av lange avstander. Disse plassene ble derfor avviklet.
NAV Nordland opprettholder på sin side antall plasser i tiltaket på samme nivå.
Jeg tar Arbeids- og velferdsetatens beslutning når det gjelder antall plasser i Saltdals-modellen, til etterretning.