Mona Fagerås (SV): Kan kunnskapsministeren redegjøre for status i å få i gang ordningen til støtte fredsreiser for skoleelever, hvorfor denne ordningen latt vente på seg og hvilke tiltak statsråden vil sette i gang for å sikre at flere ungdom får erfare denne unike historiereisen til Fredsreiser?
Begrunnelse
Det kunne også vært interessant å høre om ministeren vil vurdere tiltak for å sikre at ungdom er bedre skodd for å skille historiske fakta fra trivielle påstander og konspirasjoner.
Ungdom vokser opp med ett fragmentert mediebilde, og må forholde seg til ulike påstander som kan være vanskelig å skille fra dokumenterbare fakta. Samtidig ligger 2. verdenskrig stadig lengre tilbake i tid, og de siste tidsvitnene er i ferd med å forlate oss. Derfor har vi i dag et desto større ansvar for å forvalte deres arv og kunnskap videre til neste generasjon. Ungdom har fortsatt mye å lære av et besøk til den tidligere konsentrasjonsleiren i Auschwitz.
I statsbudsjettet for 2019 ble det bevilget 15 mill. kroner til støtte for fredsreiser (med Hvite busser) med inntil 1/3 av kosten.
Dette er et godt og viktig tiltak for at flere ungdom kan reise og oppleve krigens realiteter og grusomheter på nært hold. Vi har et ansvar for å forvalte arven etter 2. verdenskrig, og viderebringe erfaringer om dehumanisering, fremmedfrykt, totalitarisme, hat og massedrap til kommende generasjoner.
Etter hva vi erfarer er ikke denne støtteordningen kommet i gang, til tross for at midlene er bevilget for budsjettåret 2019.