Mona Fagerås (SV): En helsestasjon for seksuell helse for studenter vil kunne være et tilbud der studenter kan få råd og veiledning om sin seksuelle helse. Tilbudet er tenkt å være gratis og tilbudet er tenkt og omfatte: Sjekk av SOI, seksologisk rådgivning, graviditetstest, prevensjonsveiledning, veiledning ved uønsket svangerskap m.m.
Mener helseministeren at der er et behov for en slik helsestasjon og hvordan kan en sikre at studenter får det nødvendige veiledning og hjelp for sine helseplager knyttet til seksuell helse?
Begrunnelse
Studentenes seksuelle helse er et viktig og aktuelt tema som henger sammen med studentenes somatiske og psykiske helse.
Tilgang til god informasjon og oppfølging rundt seksuell helse er, ifølge studentene selv, vanskeliggjort av lite tilgjengelige tjenester. Økonomi er dessverre også en faktor som vanskeliggjør tilgang til god informasjon og veiledning.
Mange studenter opplever terskelen for å oppsøke helsehjelp rundt seksuell helse som høy.
Denne gruppen står ofte helt på begynnelsen av sin seksuelle debut og har ofte et aktivt seksualliv. Mange studenter trenger således testing og oppfølging av seksuelle overførbare sykdommer. Vi vet bl.a. at klamydia er den hyppigste seksuelle overførbare sykdommen i Norge og de fleste tilfellene er diagnostisert i unge voksne i alderen 20-24 år. Videre er studentene i en utforskende fase av livet når det gjelder seksuelle preferanser og kjønnsidentitet.
Sex og Samfunn tilbyr i dag disse tjenestene gratis.
Men melder om STOR pågang og har særlig stort press på denne typen tjenester. Sex og Samfunn ønsker å bli avlastet på noe av denne pågangen.
Derfor har Studentparlamentet ved UiO vedtatt å jobbe for en Klinikk for seksuell helse for studenter. Dette har de søkt Helsedirektoratet om støtte til. Direktoratet har avslått denne søknaden.