Lars Haltbrekken (SV): Synes statsråden 19,90 kr. kiloen i utsalgspris for ribbe og rundt 200 kr i dekningsbidrag per slaktegris (ca. 110 kg levendevekt) er summer som gir rom for å ivareta dyrevelferden, og vil statsråden ta grep for å hindre dumpingpriser og gi bøndene større mulighet til å følge opp dyrevelferden i næringa?
Begrunnelse
Dagens økonomiske rammer for svineproduksjon medfører at man må ha store besetninger, høy effektivitet og lave kostnader for å få det til å gå rundt. Dette på tross av at det produseres mer svinekjøtt enn forbrukerne kjøper og kjøtt selges på billigsalg med tap i matbutikkene.
Svinebønder har blitt kjøpt ut og slaktet griser tidligere enn vanlig for å bøte på overproduksjonen, men fortsatt ligger rundt 2.500 tonn, tilsvarende over 20.000 griser, på fryselager. Økt kjøttforbruk er ingen god løsning, ettersom helse-, miljø og dyrevelferdshensyn heller tilsier at det bør spises mindre kjøtt.
Ifølge NRK har prisen per kilo svinekjøtt til bonden økt med bare tre kroner siden 80-tallet, til 25 kroner kiloen. For denne summen skal bonden dekke alle sine utgifter, som lån, fôr, strø, veterinær også videre, i tillegg til å ha en lønn å leve av. Dette gir små marginer og høyt produktivitetspress.