Une Bastholm (MDG): Lovbruddene som ble avdekket i NRK Brennpunkt-dokumentaren "Griseindustriens hemmeligheter" er uakseptable. Men også grisehold som skjer innenfor lovverket kan medføre store lidelser for dyra. Ett eksempel er at gjeldende forskrift bare krever 0,8 m2 betongbinge til en slaktegris på 100 kilo. Et annet eksempel er at det er tillatt å kastrere griser med kun lokalbedøvelse og én injeksjon smertestillende.
Mener statsråden at dyrevelferden er godt ivaretatt dersom de formelle kravene følges?
Begrunnelse
Det er flere grunner til å stille spørsmålstegn ved om de formelle kravene er tilstrekkelige for å sikre god dyrevelferd. Dette kom også tydelig frem i NRKs dokumentar som viste standard bingestørrelse, og ga innsikt i det stimulifattige betongmiljøet de aller fleste av landets griser lever i.
Ifølge European Food Safety Authority (EFSA) gir dagens bingestørrelse så liten plass at grisen forstyrres i/har problemer med basal adferd slik som å ligge, gå, gjøre fra seg og spise som normalt. Andre sentrale atferdsbehov, som å rote med trynet i jorda og lage ordentlig reir for ungene, får grisene heller ikke utført i konvensjonell produksjon. I tillegg får purkene så store kull at mange grisunger blir små og svake. Dette er blant utfordringene forskningsmiljøer peker på i dagens konvensjonelle svineproduksjon.
Jeg har merket meg at statsråden i svaret på mitt forrige skriver at dyrevelferdsprogrammet for næringen nå skal forskriftsfestes, at det skal stilles bedre kompetansekrav og at kameravervåkning i slakterier skal innføres.
Undertegnede er svært positiv til disse tiltakene, men mener at det er behov for en større revidering av de formelle kravene hvis næringen skal oppnå god dyrevelferd.