Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2024 (2018-2019)
Innlevert: 01.08.2019
Sendt: 01.08.2019
Besvart: 07.08.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil justis- og innvandringsministeren vurdere å utvide avvergingsplikten for seksuelle overgrep mot barn til også å innebære en plikt til å avverge at andre laster ned, sprer eller oppbevarer materiale som viser overgrep mot barn?

Begrunnelse

Den store overgrepssaken NRK meldte om den 02. juli avslørte et omfattende pedofilt nettverk som har vært aktivt i 20 år. Overgrepsmaterialet inneholder flere millioner bilder og videoer av overgrep mot barn fra hele verden, og politiet har bekreftet at de har identifisert norske barn på overgrepsbildene.
Produksjon, oppbevaring og spredning av overgrepsmateriale er svært skadelig for de barn som rammes, og er en krenkelse som varer livet ut. Befatning med slik fremstilling av seksuelle overgrep mot barn har en øvre strafferamme på tre års fengsel. Etter straffeloven har man også en plikt til å søke å avverge en rekke alvorlige lovbrudd som man mener at mest sannsynlig vil skje, og denne avvergingsplikten gjelder blant annet for drap og seksuelle overgrep mot barn. Avvergingsplikten innebærer således at i de tilfeller der man mistenker at noen mishandler eller begår overgrep mot sine barn, så har man en plikt til å melde fra om dette til politiet eller avverge lovbruddet på annen måte. Denne avvergingsplikten omfatter imidlertid ikke de tilfeller der man mistenker at andre produserer, laster ned, sprer eller oppbevarer bilder eller video av seksuelle overgrep mot barn.
Overgrepsmateriale er et resultat av overgrep som har rammet barn. Dersom politiet etterforsker saken og klarer å identifisere barna i overgrepsmaterialet, kan det redde dem ut av nye seksuelle overgrep.
I dag har altså verken vanlige borgere eller leger, psykologer eller prester som er bundet av taushetsplikt en plikt til å melde fra dersom det er mistanke om at noen sitter på eller sprer overgrepsmateriale, til tross for at den som skaffer seg overgrepsmateriale indirekte bidrar til at det blir begått flere overgrep. En utvidelse av avvergingsplikten til også å gjelde slike tilfeller, ville gi våre barn en betydelig bedre beskyttelse mot seksuelle overgrep og krenkelser som varer livet ut.

Jøran Kallmyr (FrP)

Svar

Jøran Kallmyr: Jeg er enig i at produksjon, oppbevaring og spredning av overgrepsmateriale er svært skadelig for barna som rammes. Det er viktig for regjeringen å sikre en helhetlig innsats mot overgrep mot barn. Vi bør både søke å hindre fortsatt krenkelse av barn som har vært utsatt for overgrep og fremtidige overgrep.
Regjeringen arbeider aktivt for å forhindre overgrep mot barn. Justis- og beredskapsdepartementet sendte i desember 2018 på et høring et forslag om å utvide avvergingsplikten til flere lovbrudd. Høringsnotatet følger blant annet opp Prop. 12 S (2016–2017) Opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017–2021). Det ble ikke foreslått utvidelse til å omfatte straffebudet mot befatning med overgrepsmateriale i den omgang, og dette ble heller ikke drøftet.
Det er grunn til å vurdere om avvergingsplikten kan utvides ytterligere slik at flere overgrep avverges. Jeg har blant annet merket meg at Kripos i rapporten «Seksuell utnyttelse av barn og unge over internett» fra mars 2019 har pekt på at det er en utfordring for politiet og påtalemyndigheten at avvergingsplikten ikke gjelder befatning med overgrepsmateriale. Dette må vi ta på alvor. En utvidelse av avvergingsplikten i straffeloven § 196 kan være et tiltak som bidrar til et effektivt vern av overgrepsutsatte barn. Avvergingsplikten gjelder for alle medlemmer av samfunnet, uten hinder av eventuell taushetsplikt. I noen tilfeller kan formidling om mistanke om at noen har befatning med overgrepsmateriale bidra til at nedlastning, spredning og oppbevaring av slikt materiale hindres direkte. I andre tilfeller kan etterforskning igangsettes eller effektiviseres ved at informasjon gjøres tilgjengelig for politiet og påtalemyndigheten. Det kan være særlig effektivt at yrkesgrupper som normalt har taushetsplikt, ikke vil være bundet av denne.
Jeg takker for innspillet, og vil vurdere å utvide avvergingsplikten for seksuelle overgrep mot barn til også å innebære en plikt til å avverge at andre laster ned, sprer eller oppbevarer materiale som viser overgrep mot barn.