Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2027 (2018-2019)
Innlevert: 02.08.2019
Sendt: 02.08.2019
Besvart: 09.08.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Er eller blir det i nær framtid satt i gang strukturendringer i hele eller deler av NAV stat, og i så fall hva er framdriftsplanen og hvilke kriterier blir lagt til grunn for eventuelle flyttinger og/eller samlokaliseringer av NAV-kontor?

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Som jeg har informert om i de siste års budsjettdokumenter og i flere svar på skriftlige spørsmål, senest på spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 686/2018 fra stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen, er det i oppfølgingen av Meld. St. 33 (2015-2016) NAV i en ny tid- for arbeid og aktivitet de senere årene gjort flere organisatoriske tilpasninger for å understøtte målene i meldingen om å styrke NAV-kontorene og de brukerrettede tjenestene både for arbeidsgivere og arbeidssøkere.
I hovedsak er det gjennomført en spesialisering av ytelsesforvaltningen for å styrke fagmiljøene og kvaliteten av saksbehandlingen innenfor de ulike ytelsesområdene. Som følge av regionreformen er det besluttet at Arbeids- og velferdsetaten skal gå fra 19 fylkesledd til tolv regioner innen 2020.
Sammen med den pågående IKT moderniseringen har dette bidratt til mer effektiv drift og gitt grunnlag for flytting av ressurser til det lokale NAV kontoret og arbeidet med oppfølging av den enkelte bruker.
Arbeids- og velferdsforvaltningen må også tilpasse seg kommunereformen og regionreformen og arbeide for større og mer robuste NAV-kontor. Kommunereformen innebærer en reduksjon fra 428 til 356 kommuner. I tillegg har flere kommuner valgt å samarbeide om NAV-kontor i interkommunale samarbeidsløsninger.
I følge Arbeids- og velferdsdirektoratet er om lag 175 NAV-kontor nå involvert i endringsprosesser som følge av kommunereform eller interkommunale samarbeidsløsninger. Dette er endringsprosesser som gjennomføres og besluttes lokalt i tett dialog mellom Arbeids- og velferdsetaten og de berørte kommunene i partnerskapet.
Ved organisatoriske endringer som har virkning på lokalisering, legger jeg vekt på at Arbeids- og velferdsetaten har et godt og nært samarbeid med kommunene bl.a. gjennom det lokale partnerskapet og med medbestemmelsesapparatet i etaten. De erfaringer vi har så langt, viser at dette samarbeidet har fungert tilfredsstillende.