Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:2055 (2018-2019)
Innlevert: 08.08.2019
Sendt: 08.08.2019
Besvart: 19.08.2019 av helseminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hva mener statsråden om at befolkningen på Øvre Romerike kan få Kongsvinger sykehus som sitt lokalsykehus, til tross for at de har kortere reisevei til en rekke andre sykehus?

Begrunnelse

Befolkningen i Ullensaker og Eidsvoll har i dag Ahus som sitt lokalsykehus. I Romerikes Blad 6. august fremgår det at Ahus nå vurderer å overføre de 60 000 innbyggerne i disse to kommunene til Kongsvinger sykehus. Begge kommunene har tidligere uttalt seg negativt om forslaget. Innbyggerne i Ullensaker og Eidsvoll bor svært nær Ahus, og kollektivforbindelsene til sykehuset er gode. En overføring til Kongsvinger sykehus vil medføre doblet reisevei, og langt dårligere kollektivtilbud. Befolkningen på Øvre Romerike har kortere reiseavstand til blant annet Ullevål sykehus, Rikshospitalet, Lovisenberg sykehus, Diakonhjemmet og Aker sykehus, enn de har til Kongsvinger.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Saken er forelagt Helse Sør-Øst som opplyser følgende:

"Beslutningen om å overføre Kongsvinger sykehus fra Sykehuset Innlandet HF til Akershus universitetssykehus HF 1. februar 2019 var begrunnet med den fremtidige befolkningsveksten i Akershus sykehusområde og potensialet ved et tettere samarbeid.
Pasienter fra Eidsvoll og Ullensaker har i mange år fått god behandling ved Kongsvinger sykehus. I årene 2015-2018, mens Kongsvinger sykehus var en del av Sykehuset Innlandet HF, hadde befolkningen i disse to kommunene samlet sett ca. 2.500 behandlinger årlig ved Kongsvinger sykehus. Dette omfatter både pasienter som har valgt Kongsvinger gjennom fritt behandlingsvalg og pasienter som er blitt henvist til Kongsvinger som en del av mangeårige samarbeidsavtaler innen medisin, kirurgi og ortopedi mellom Sykehuset Innlandet HF og Akershus universitetssykehus HF.
I forbindelse med overføringen av Kongsvinger sykehus 1. februar 2019 var det god dialog med kommunene om videreføring av samarbeidet og oppgavefordelingen mellom sykehusene på Kongsvinger og Nordbyhagen etter overgangen. Dialogen omfattet også behovet for at det i løpet av 2019 skulle gjennomføres et eget prosjekt med mål om å sikre befolkningen i hele det utvidede Akershus sykehusområde et godt organisert spesialisthelsetjenestetilbud, med god kvalitet, rett kompetanse og tilstrekkelig kapasitet.
Helse Sør- Øst RHF får opplyst at kommunene i hele opptaksområdet har vært tett involvert i prosjektet «Kongsvinger fase II», gjennom deltakelse i prosjektgruppen, i en egen referansegruppe og gjennom løpende informasjon om prosjektet i de etablerte samarbeidsarenaer mellom kommunene og Akershus universitetssykehus HF.
Et grunnleggende premiss for arbeidet er at befolkningen i alle kommuner og bydeler har Akershus universitetssykehus HF som sitt sykehus. Behandlingen innen de somatiske fag vil i hovedsak finne sted ved Nordbyhagen. For å utnytte den samlede kapasiteten på en god måte vil en del av pasientbehandlingen også skje ved sykehusene i Kongsvinger og Ski.
I juni 2019 foreslo prosjektet å «utvide opptaksområdet for lokalsykehusfunksjoner ved Kongsvinger sykehus». Dette innebærer at tidligere samarbeidsavtaler mellom Kongsvinger og Nordbyhagen for enklere diagnostikk og behandling innen medisin, kirurgi og ortopedi for noen pasienter per dag, erstattes med en oppgavefordeling der pasienter med denne type behandlingsbehov fra kommunene Eidsvoll og Ullensaker vil behandles ved Kongsvinger sykehus. Mer spesialisert behandling innen øyeblikkelig hjelp og planlagt behandling vil som tidligere bli ivaretatt ved sykehuset på Nordbyhagen. Dette gjelder alle innbyggere i Akershus opptaksområde, inkludert Eidsvoll, Ullensaker og kommunene i Glåmdalsregionen.
Forslaget er sendt til høring hos de involverte kommuner og brukerorganisasjoner, hvor det bes om synspunkter på hvilke forhold som bør ivaretas særskilt ved en slik utvidelse. Høringsfristen er satt til 3. september 2019. Etter et videre prosjektarbeid knyttet til hvilke pasientgrupper Kongsvinger sykehus skal behandle, forventes en beslutning i løpet av høsten 2019."