Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Er statsråden enig i at politireformen har medført et mindre synlig og tilstedeværende politi på Romerike, mener statsråden det er akseptabelt at mer enn 13 prosent av oppdragene nå ikke blir fulgt opp på grunn av manglende kapasitet, når forventer statsråden at hhv antall og andel uløste politioppdrag på Romerike vil bli lavere enn det var i 2015 og hvilke strakstiltak vil statsråden iverksette for å sørge for at så skjer?
Begrunnelse
I følge RB 16. august har antall oppdrag der politiet ikke har kapasitet til å rykke ut på Romerike økt dramatisk siden 2015 og andelen uløste oppdrag har i perioden økt med over 340 prosent. Utviklingen har eskalert etter at operasjonssentralen for Romerike ble lagt i 2018 og sentralisert til èn felles operasjonssentral for hele Øst politidistrikt.
Regjeringen har fremhevet at et mer synlig politi og flere patruljer er en viktig målsetning med politireformen. Trass i at regjeringen på gjentatte spørsmål fra Senterpartiet ikke har kunnet fremlegge dokumentasjon på at det har vært en økning i antall patruljer, så påstås det til stadighet at nettopp så har skjedd. Senest i Stortinget 21. juni i år svarte statsminister Erna Solberg på spørsmål fra undertegnede at
"det er mer politi ute og kjører enn det har vært på mange år."
Seksjonsleder i operativ seksjon og leder for operasjonssentralen i Øst politidistrikt, Trond Arvid Olsen, sier til RB 16. august at:
"Vi opplever at operasjonssentralen har færre biler enn før til å løse oppdragene som kommer inn til oss."
En erfaren polititjenestemann som RB har snakket med uttrykker det slik overfor avisa:
"Oppdrag som vi tidligere rykket ut på blir i større grad nedprioritert på grunn av manglende kapasitet. Jeg frykter også for at det skal bli verre nå som minimumsbemanningen på Romerike er tatt vekk... Slik jeg ser det så skapes det en falsk trygghet overfor samfunnet. Eneste gangen du er garantert hjelp i dag er hvis det står om liv og helse. Ellers blir mye nedprioritert fordi vi rett og slett ikke har kapasitet."
Det ville tjene den politiske debatten om regjeringen kunne svare ærlig om utviklingen i politiet og fremlegge dokumentasjon på den faktiske situasjonen.