Siv Mossleth (Sp): Aksepterer regjeringen at styret ved Nord Universitet har fattet et vedtak i strid med det regjeringen selv uttalte at lå til grunn for strukturreformen ved behandlingen av St. meld. 18 (2014-2015); at sammenslåing skulle gjelde institusjoner - ikke studiesteder, og kan regjeringen godta styrevedtaket når beslutningsgrunnlaget Rapport fremtidig studiestedsstruktur inneholder alvorlige feil, og godtar regjeringa et vedtak i strid med fusjonsavtalen mellom Universitet i Nordland og Høgskolen i Nesna?
Begrunnelse
Etter å hørt partileder i Venstre, kulturministeren Trine Skei Grande, uttale seg i går i partilederutspørringa på NRK om hvorfor regjeringa har lagt ned lærerutdanninga på Nesna, mener jeg det er behov for at statsminister Erna Solberg kommer på banen og klargjør regjeringens standpunkt i saken. Statsråd Trine Skei Grande avslørte i NRK-utspørringen manglende kunnskap om de sviktende forutsetningene som ligger bak styret i Nord Universet sin beslutning om å legge ned lærerutdanningen på Nesna.
På Nesna er det utdanna gode lærere i over 100 år. Skolen ble lagt til Nordland fordi det manglet lærere i nord. Det mangler fortsatt lærere i nord. På landsbasis er det 5,8 prosent av lærerne som ikke oppfyller kompetansekravene for tilsetting. I Nordland er tallet hele 10,3 prosent (2017). Nedlegginga av Nesna er blitt en skrekkoppvisning på hvordan løftet om å opprettholde og videreutvikle aktiviteten på etablerte studiesteder blir brutt, med regjeringas velsignelse.
Statsråd Trine Skei Grande sa i NRK at universitetene skal ha stor grad av sjølstyre, men i Stortinget vedtok i St.meld. 18 (2014-2015) Konsentrasjon for kvalitet – Strukturreform i universitets- og høyskolesektoren, uttalte stortingsflertallet at fusjonene skulle skje på institusjonsnivå og ikke føre til nedlegging av studiesteder.
Statsråd Trine Skei Grande hevdet også at Nord universitet ikke klarer å oppnå kvaliteten i utdanninga ved å opprettholde studiesteder med "veldig, veldig lavt søkertall, så nedlegginga var en avgjørelse de tok". Dette stemmer ikke. Nesna har bedre søkertall enn Bodø på lærerutdanningene. Det gjelder også tall for oppmøte, gjennomføring og studietilfredshet. Dette viser tall fra Samordna opptak og Studiebarometeret.
I avtalen mellom Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna som ble utformet før fusjonen 1. januar 2016 slås det fast at:
«Organiseringen av universitetets aktiviteter på Helgeland skal ta utgangspunkt i eksisterende strukturer og infrastruktur for høyere utdanning på Helgeland, jf. punkt 3. Dette innebærer følgende faste lokaliteter på Helgeland: Campus på Helgeland - Nesna - Mo i Rana - Sandnessjøen.»
I utgangspunktet skal studiestedsleder Nesna ha funksjonen «studiestedsleder UiN-Helgeland» og ha en koordinerende rolle for de andre studiestedene på Helgeland.