Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2157 (2018-2019)
Innlevert: 23.08.2019
Sendt: 26.08.2019
Besvart: 05.09.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Vil statsråden ta initiativ til norsk bistand med å få kontroll på skogbrannene i Amazonas?

Begrunnelse

Amazonas brenner. Ifølge INPE (Brazil’s space research center) er det registrert 72.843 branner i Amazonas i år. En økning på 84 prosent fra samme periode i fjor.
Regnskogfondet frykter at ytterligere nedhogging og flere skogbranner kan føre til kollaps av denne viktige skogen for jordas økosystem.
Arbeiderpartiet støtter beslutningen om å holde tilbake regnskogstøtten som følge av politikken som blir ført i Brazil. Det er likevel et stort potensial for å bidra til brannslokking, bokstavelig talt, gjennom internasjonale initiativ i eksempelvis FN-regi.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Brannene vi i dag ser i Amazonas handler ikke først og fremst om mangel på penger, men om lovhåndhevelse og politisk vilje. De fleste brannene er som oftest antent, og brukes til å rydde kratt og ungskog for så å kunne bruke områdene til beite eller som dyrket mark. I tørkeperioden juni-oktober kan slike branner lett spre seg på savannen eller inn i skogen og kommer ofte ut av kontroll. Dette betyr at det er viktig å forhindre aktiviteter som leder til skogbranner og avskoging.
Under det bilaterale samarbeidet med Brasil har Norge siden 2008 utbetalt til sammen 8.27 milliarder NOK på bakgrunn av verifiserte tall for redusert avskoging. Utbetalingene fra Norge går til Amazonasfondet og brukes på å ytterligere redusere avskoging og fremme bærekraftig utvikling i Amazonasområdet. Gjennom fondet har vi blant annet:

• Styrket urfolks rettigheter i 95 urfolksterritorier som dekker to ganger Norges areal;
• støttet opprettelsen av over 100 verneområder;
• styrket Brasils miljøpoliti sine aksjoner mot ulovlig hogst;
• bidratt til miljøsertifisering av private skogområder som tilsvarer et areal på størrelse med Frankrike;
• gitt støtte til over 50 miljøetater som patruljerer skogen og slukker skogbranner.

Gjennom Amazonasfondet har om lag 187 millioner kroner blitt brukt på tiltak som støtter opp om Brasils kapasitet til å slokke skogbranner. Fire store prosjekter gjennomføres nå i delstatene Pará, Tocantins og Rondônia, samt på nasjonalt plan. Ytterligere to prosjekter er gjennomført i delstatene Acre og Mato Grosso. Alle disse prosjektene er hovedsakelig finansiert med midler Brasil har tjent opp under klima- og skogsamarbeidet med Norge. Brasil har nå lagt ned styret for Amazonasfondet, og det vil trolig være vanskelig å finansiere ytterligere branntiltak før en ny styringsstruktur eventuelt er på plass.
I tillegg til det bilaterale samarbeidet med nasjonale myndigheter i Brasil, har Norge en rekke samarbeidspartnere i internasjonale organisasjoner, miljøbevegelsen og i deler av næringslivet. Disse har ikke mandat til å slukke branner i Amasonas, men de fortsetter sitt arbeid med å forvalte regnskogen på en bærekraftig måte. Det er lettere å forebygge enn å slukke brannene. Norge vil fortsette å støtte dette viktige arbeidet. I tillegg samarbeider vi med andre land og delstater i regionen, dette samarbeidet vil også bli videreført.