Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2166 (2018-2019) Innlevert: 25.08.2019 Sendt: 26.08.2019 Besvart: 05.09.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr
Jan Bøhler (A): Natt til 25. august brant tre biler på Sofienberg i Oslo. Tidligere i august og i sommer har vi sett bil- og garasje-branner på Grønland, Grünerløkka, Kampen, Rustad, Tåsen, Grorud, Mortensrud, Ammerud og Haugerud. I sakene er det ofte meldt om at gjerningsmenn er sett løpende fra stedet, og at politiet har mistanke om at brannene er påtente.Kan justisministeren gi en oversikt over hvor mange bil- og garasje-branner som politiet har etterforsket i Oslo og i landet i 2017, 2018 og 2019, hvor mange saker som er oppklart, og hvor mange, om noen, gjerningspersoner som er tiltalt og eventuelt dømt - kan statsråden også oppgi oppklaringsprosenten på bilbranner og si noe om hvorfor den i tilfelle er lav?
Jøran Kallmyr: Bilbranner og garasjebranner er et svært viktig tema, og handler både om alvorlige kriminelle handlinger, en mangel på respekt for andre menneskers eiendom og har stor betydning for tryggheten i våre nærmiljøer. Jeg vet at representanten er godt kjent med den sterke satsingen det har vært på politiet de senere år. Oslo politidistrikt alene er blitt styrket med rundt 400 årsverk. I tillegg har det som kjent også vært egne politisatsinger i Oslo sør og Oslo indre øst, og det ble i statsbudsjettet for 2019 bevilget 50 mill. kroner til en særskilt pakke for å styrke innsatsen mot ungdomskriminalitet og gjenger. Ut fra min dialog med politiet i Oslo, oppfatter jeg at innsatsen mot ungdomskriminalitet og gjenger, også er viktig i kampen mot bilbranner.Politidirektoratet har opplyst at det ikke finnes egne statistikkgrupper for bil- og garasjebranner i politiets straffesaksregister. Med forbehold om ulik registreringspraksis er følgende tall hentet ut for Oslo politidistrikt:I 2017 ble det registrert 153 bilbranner, hvorav 62 kan være påsatt. I 2018 er det registrert 186 bilbranner, av disse kan 53 være påsatt. For 2019 foreligger det kun tall for perioden 1. januar til 1. april. Det er registrert 21 saker, hvorav 8 kan være påsatt.Det antas at en tredjedel av bilbrannene skyldes tekniske årsaker, en tredjedel forsikringssvindel, og den siste tredjedelen påsatt som trusler eller skadeverk.Når det gjelder brann i garasje finnes ikke egen statistikk, men det antas å være få saker.Med tiden som har vært til rådighet har det ikke vært mulig å ta ut informasjon om antall oppklarte saker og gjerningspersoner. Det jeg kan si er at Politidirektoratet oppgir at det generelt er utfordrende å oppklare bilbranner. Mangel på bevis medfører at de fleste sakene henlegges på grunn av ukjent gjerningsperson. Det er sjeldent at politiet har tekniske spor som kan knytte en konkret gjerningsperson til åstedet.