Tellef Inge Mørland (A): Vil helseministeren gi Akupunkturforeningen anledning til å fremme en ny autorisasjonssøknad for akupunktører som helsepersonell?
Begrunnelse
7. desember 2018 sendte Akupunkturforeningen en forespørsel der de ba om lov til å levere en ny autorisasjonssøknad. Denne forespørselen opplyser de at de ikke har fått svar på, selv om de også gjorde en ny henvendelse 29.juli 2019.
Kjersti Toppe (Sp) stilte et lignende skriftlig spørsmål den 26.oktober 2015. Der svarte helseministeren blant annet at:
«Helse- og omsorgsdepartementet konkluderte i brev av 3. juli 2014 med at vi ikke fant grunn til å autorisere akupunktørene i henhold til helsepersonelloven og at vi derfor heller ikke ville sende på høring forslag om å autorisere personellgruppen. I tillegg til anmodningen om å inkludere akupunktører i helsepersonellovens autorisasjonsordning, hadde departementet til vurdering anmodning om autorisasjon for tolv andre personellgrupper. Disse gruppene var osteopat, musikkterapeut, hudpleier, logoped, audiopedagog, genetisk veileder, homøopat, naprapat, barnevernspedagog, sosionom, ernæringsfysiolog og manuellterapeuter. Departementet kom til at heller ingen av disse gruppene burde gis autorisasjon etter helsepersonelloven.»
Videre konkluderte helseministeren med at:
«Under henvisning til den korte tid som har gått siden ovennevnte konklusjon, sammenholdt med den vurdering og begrunnelse som lå til grunn for konklusjonen, kan jeg ikke se at det skulle være grunn til noen fornyet vurdering av dette spørsmålet nå.»
Da helse- og omsorgskomiteen avga sin innstilling 11S til statsbudsjettet for 2019, avga en samlet komite følgende merknad:
«Komiteen mener at helse- og omsorgstjenestene i kommunene kontinuerlig må moderniseres og styrkes, og at det må jobbes for et mangfoldig, helhetlig og sammenhengende tilbud tilpasset den enkeltes behov. Komiteen mener derfor det kan være grunn til å gjøre en ny vurdering av hvorvidt naprapater og osteopater bør gis autorisasjon.»
Spørsmålet om autorisasjon for naprapatene og osteopatene ble behandlet parallelt med akupunktørene. En samlet helse- og omsorgskomite har nå altså oppfordret til en ny vurdering for disse to gruppene.
Siden 2008 har Norge hatt en NOKUT-godkjent bachelorgrad i akupunktur. Akupunktur er også tatt i bruk ved mange norske sykehus, og flere nasjonale retningslinjer anbefaler behandling med akupunktur. Det skjer imidlertid enkelte uønskede hendelser ved behandling med akupunktur, der lungepunktering er noe av det mest alvorlige. I 2015 døde også en 64 år gammel mann, der fylkeslegen i Oslo og Akershus i ettertid konkluderte med at den infeksjonen pasienten fikk i hånden mest sannsynlig skyldtes akupunkturbehandlingen. Akupunkturforeningen opplyser at Norge i dag er et av de landene i Europa med dårligst regulering av akupunktur, og at hvem som helst kan behandle pasienter med nåler og kalle det for akupunktur, uten at det stilles krav til utdanning.