Terje Halleland (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å sørge for at lov og verneforskrift knyttet til grågås reflekterer dagens situasjon med en økende grågåsbestand, og blir et dynamisk forvaltningsverktøy for å oppnå bestandsregulering?
Begrunnelse
I Kvitsøy kommune er det for tiden betydelige problemer knyttet til stor bestand av grågås. De største problemene knytter seg til bønder som opplever både nedtråkking og beiting på gressletter, beitemarker og i åkrer. Dette medfører at verdien av disse områdene både reduseres og forringes.
Dagens verneforskrift som gjelder for grågås på Kvitsøy er fra 1982. Siden den gang har imidlertid grågåsbestanden vokst betraktelig i mange områder i hele Nord-Europa, inkludert Akershus, Østfold og Rogaland i Norge. På Kvitsøy har antallet gått fra null registrerte grågås i 1980, til cirka 650 i 2016, bare i ett av to verneområder (Eime og Heglene). I juli 2018 var det over 1 000 gjess på sjøen øst for Eime.
Flere bønder på Kvitsøy uttrykker bekymring for at økt hyppighet av leverikter hos sau delvis skyldes gjessene. Leverikter finnes i myrlendte områder, og når gjessene snauer beitene tvinges sauen til å beite i myrer. Leverikter hos sau kan som kjent være dødelig.
I verneforskriftens punkt VI 2, står det at bestemmelsene ikke skal være til hinder for «[…] beiting og gjødsling i samsvar med tidligere bruksmåte». Når et stort antall gjess i holmene reduserer beitet og fører til at bøndene må redusere antall husdyr, kan det hevdes at det er til hinder for beiting i samsvar med tidligere bruksmåte.
Videre følger det av verneforskriftens punkt VII 1 at «(f)orvaltningsmyndigheten kan gi tillatelse til kontrollert reduksjon av pattedyr og fugler når dette anses nødvendig for å hindre bestandsmessige misforhold mellom forskjellige arter […]». De betydelige mengdene av grågås på Kvitsøy kan hevdes å utgjøre et bestandsmessig misforhold.
Eggplukking som tiltak i lokal forvaltningsplan ble foreslått i Nasjonal forvaltningsplan for gjess fra 1996. Det gis imidlertid ikke adgang til eggplukking i verneområder. Eggplukking i verneområder er et nødvendig tiltak for å redusere bestanden av grågås. Andre tiltak, som eggplukking utenfor vernområdene, skadefelling og tidligjakt har ikke ført til bestandsregulerende resultater.