Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2316 (2018-2019)
Innlevert: 19.09.2019
Sendt: 23.09.2019
Besvart: 30.09.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): I Dagens Næringsliv 19. september kommer Equinors Brasil-sjef med flere positive uttalelser om politikken til Brasils president. Bla bagatelliseres skogbrannene det siste året gjennom å peke på at Brasil har vernet langt mer skog enn Norge, og det sies at Brasil har god skogskjøtsel.
Er statsråden enig i Equinors bagatellisering av den negative virkningen Bolsonaros politikk har for regnskogen, og hva vil han i tilfelle gjøre for å sørge for at Equinor ikke bidrar til å undergrave vår innsats for å bevare regnskogen?

Begrunnelse

"Se på Amazonas nå. Mye kommer skjevt ut. Brenning og avskoging er en bekymring. Men når Europa klager på Brasil, føler mange brasilianere det går på suvereniteten løs. Husk også at 96 prosent av brasilianerne ønsker å bevare Amazonas, ifølge en meningsmåling. Brasil leverer også på Parisavtalen når det gjelder andel fornybar energi i energimiksen, men det hører en aldri noe om."

Dette sier Equinors Brasil-sjef til DN 19. september. I intervjuet kommer sjefen også med flere rosende omtaler av Brasils nye president Bolsonaro.
Disse uttalelsene er i skarp kontrast til norske myndigheters arbeid for å ta vare på regnskogen og Klima- og miljøministerens uttalelser som at Bolsonaro svikter når det gjelder vern av regnskogen. Det er derfor interessant å få olje- og energiministerens syn på saken og høre om og i tilfelle hva han vil gjøre ovenfor Equinor.

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: Det følger av eierskapsmeldingen, Meld. St. 27 (2013-2014) Et mangfoldig og verdiskapende eierskap, at staten forvalter sitt eierskap basert på en klar rolle- og ansvarsfordeling mellom eiere og ledelse i tråd med selskapslovgivningen og statens egne prinsipper for god eierstyring. Staten involverer seg ikke i driften av selskapet, dette er styret og ledelsen sitt ansvar. Alle eiermessige beslutninger tas på generalforsamlingen som er selskapets øverste beslutningsorgan.
I samsvar med rammene for den statlige eierskapsutøvelsen, som fremkommer i ovennevnte eierskapsmelding, forventer staten at Equinor er i fremste rekke når det gjelder arbeidet for klima og miljø i sin bransje.
Equinor er selv ansvarlig for kommunikasjonen med omgivelsene. Staten som eier kan ikke ta ansvar for hva Equinor uttaler om forholdene i de landene selskapet opererer i. Det vil være i tråd med grunnleggende norske demokratiske verdier, som ytringsfriheten, at Equinor deltar i det offentlige ordskiftet. Norsk utenrikspolitikk ivaretas av norske myndigheter og ikke av norske selskaper som har virksomhet i andre land. Dette gjelder uavhengig av om staten er eier eller ikke i selskapet.
Når det gjelder Equinors Brasil-sjef sine uttalelser om avskoging i Brasil, vil jeg vise til at hun har presisert hva som er hennes og selskapets syn. Equinor er bekymret for konsekvensene av den økte ulovlige avskogingen i Brasil og tar dette opp i selskapets dialog med brasilianske myndigheter. Equinor ser beskyttelse av regnskog og planting av ny skog som avgjørende for å nå klimamålene, og selskapet ønsker å investere i beskyttelse av regnskog og deltar i arbeidet med å etablere et robust internasjonalt regelverk for dette.