Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:26 (2019-2020)
Innlevert: 04.10.2019
Sendt: 04.10.2019
Besvart: 14.10.2019 av helseminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): I svar på mitt skriftlige spørsmål dok. nr. 15:1123 (2017-2018) sa statsråden at det ble planlagt en klinisk pilotstudie ved UiT i oppfølgingen av amalgamskadde pasienter. Departementet har nå svart Amalgamskaddes Støttegruppe at denne pilotstudien ikke ser ut til å bli noe av.
Hva har statsråden gjort for at pilotstudien ved UiT skulle bli gjennomført, og hva slags annen oppfølging vil han sørge for at denne pasientgruppen får, dersom det ikke blir noe av den tidligere planlagte kliniske pilotstudien?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: I mitt svar på spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 1123 av mars 2018 informerte jeg om Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) sin planlegging av en klinisk pilotstudie som en oppfølging av den første pilotstudien. Formålet med den omtalte kliniske pilotstudien ville være å avklare mulige kliniske effekter av rehabiliteringsprogrammet. I tillegg ville det være aktuelt å inkludere andre pasientgrupper med lignende kroniske helseplager og med lignende symptomer, i tillegg til pasienter med helseplager som tilskrives amalgamfyllinger. Jeg får opplyst fra UiT at de har fått avslag på søknad om forskningsmidler fra Norges forskningsråd.
Det er slik at forskning/studier finansieres gjennom nasjonale eller regionale forskningsprogrammer eller fra andre institusjoner som tildeler forskningsmidler basert på søknad. Helse- og omsorgsdepartementet bevilger hvert år om lag 300 mill. kroner til forskningsprogrammer som forvaltes av Forskningsrådet. I tillegg bevilges forskningsmidler til de regionale helseforetak. Disse midlene kan etter søknad, tildeles kliniske forskningsprosjekter som et samarbeid mellom helseforetak og universiteter.
Helsetjenestens oppfølging av pasienter med kroniske helseplager som settes i sammenheng med amalgamfyllinger er et fagområde fagpersonene i helsetjenesten ivaretar, eventuelt basert på Helsedirektoratets retningslinjer. Jeg vil be Helsedirektoratet vurdere eventuelle endringer i IS-1481 Retningslinjer for utredning og behandling ved mistanke om bivirkninger fra odontologiske biomaterialer basert på studien som er gjennomført ved UiT.